fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Heroin

Jeniffer

Jaká je smrtelná dávka heroinu (šňupnutím) pro dívku 17 let,50kg?Nebo kolik mg bych rozhodně neměla překročit? děkuji za odpověď..

Odpověděl: Jakub Minařík

Smrtná dávka se určuje obtíženě, to proto, že: 1. Je velká individuelní variabilita. Existují jedinci, kteří mají zástavu dechu již v terapeutických dávkách - při předávkování heroinem dojde k zástavě dechu, vypne se dechový automatismus a člověk se postupně udusí. 2. Závisí také na toleranci, tzn. jak moc jste do této doby opioidy, nebo heroin užívala (předpokládám že vůbec). 3. Záleží na rychlosti nástupu účinku, resp. aplikační formě. Při injekční aplikací vás to může zabít na místě (ani nestačíte vyndat stříkačku, resp. jehlu z žíly). 4. Jaká bude smrtelná dávka heroinu pro vás se nedá odhadnout, jen statisticky odhadnou. Existuje tzv. LD50 (dávka, po které zemře polovina těch, co jí užili) - LD50 je pro heroin v rozmezí mezi 3-6mg/kg. Minimální smrtná dávka pro člověka (tj. nejmenší dávka která člověka může zabít - nezabije tedy každého druhého, ale třeba jen jednoho z 200) je však již kolem 2,5 mg čistého heroinu. 5. vzhledem k tomu, že heroin si budete kupovat na ulici, tak čistota látky se pohybuje v rozmezí 0-70%, realistický odhad je tak mezi 5-20% učinné látky. Jakou sílu heroinu si opatřite je tedy velká neznámá. Doporučuji se spoléhat jen na toxikologickou anylýzu, tvrzení typu je to fakt dobrej matroš může také znamenat, že si koupíte strychnin. 6. Viz. bod 5. droga může obsahovat obtížně odhadnutelných příměsí, obyčejně inertních sůl, cukr, omítka, nebo aktivních (třeba diazepam) ale také vysloveně nebezpečných - celkem často strychnin, taky třeba jed na krysy. Sečteno a podtrženo, bezpečná dávka prakticky neexistuje. Existuje jen statistická pravděpodobnost. Vždycky riskujete, že to nevyjde a spadnete do té statistické skupiny těch, co mají smůlu. P.s. Experiment s heroinem neschvaluju a ani nedoporučuju. Oceňuju však, že se alespoň ptáte. Mám spoustu klientů, kteří skončili na jednotce intenzivní péče, protože si něco píchli a moc nevěděli co. Ty, co umřeli nepočítám, ti o tom už vykládat nemohou. :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko