fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

prosba velmi nutná

vexca

Dobrý den. Vím, že asi máte uplně jiné starosti než řešit nějaký problém středoškolačky, která problémy s drogami sice nemá, ale dost se jí týkají. Potřebovala bych pomoc. Dostala jsem ve škole zadanou seminární práci na 4 strany, která se týka péče o drogově závislé a v závorce bylo "legislatatvní aspekty" a když jsem se zeptala učitelky řekla mi, abych logicky spojila svoje myšlenky a názory s zákony. Už 14 dní lítám po internetu a po knihovnách, ale to správný stále nemůžu najít. Tak Vás moc prosím o nějakou pomoc pokuď budete mít čas na řešení mého problému ze kterého jsem velice zoufalá. Předem Vám moc děkuji Veronika C.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Je sice pravda, že Váš dotaz není tak naléhavý jako dotazy těch, kteří s drogami problém mají, ale jistě sem také patří. Legislativní aspekty užívání drog by se dalo shrnout asi takto, velmi obecně a trochu na úkor přesnosti - jsou návykové látky, které jsou legální (alkohol, tabák, některé léky), i když je jejich užívání trochu legislativně upraveno (alkohol by se neměl nalít lidem do 18 let, psychofarmaka jsou na předpis apod.), a pak jsou drogy nelegální, jejichž užívání samo o sobě sice trestné není, ale nakládání s nimi až na výjimky trestné je (zákon 167/1998 Sb. upravuje legální nakládání s látkami, které např. slouží pro výrobu léků - na základě jakých povolení, kdo a s jakou kvalifikací a v jakých podmínkách třeba smí nakládat s opiáty. Jakékoli zacházení s návykovými látkami bez povolení už trestné je, což je případ téměř 100% uživatelů drog). Do potíží se může dostat uživatel drog i člověk, který je sám neužívá (ale např. je prodává nebo vyrábí pro zisk). Dva základní typy konfliktu s trestním zákonem 140/1961 Sb., do kterých se může dostat uživatel drog jsou a) nedovolené přechovávání, výroba, pašování, prodej drog a podobně - tzv. drogové trestné činy, nebo primární drogová kriminalita podle paragrafů § 187, 187a, 188 a 188a b) trestné činy související se získáváním peněz na drogy (krádeže, podvody, zpronevěra, loupež apod.) - tzv. sekundární drogová kriminalita. Jako další kategorie by se daly uvést ještě c) trestné činy spáchané pod vlivem drog (ale nikoli z důvodu získávání peněz na drogy)- výtržnictví, zavinění autonehody při řízení pod vlviem drog, násilné trestné činy jako třeba ublížení na zdraví a za d) využívání závislosti dotyčného, který je závislý na drogách (např. nucení k prostituci, vydírání). Drogová problematika se neprolíná jen tretním právem, ale i civilním - třeba v zákoníku práce (nesmíte chodit do práce pod vlivem drog) nebo v zákoně o rodině (hrozí vám, že vám odeberou dítě z péče, pokud berete drogy) a v různých dalších normách až po mezinárodní smlouvy... Jinak se zkuste podívat do rubriky Drogy a zákony na této stránce, tam najdete základní právní úpravy, které se týkají drogových trestných činů a přestupků. Když byste chtěla zaslat nějaké podrobnější informace, napište mi na můj mail do Právní poradny A. N. O., která se zabývá právními aspekty užívání drog - ppano@asociace.org. Hodně štěstí.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko