fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Ještě jednouu

Trysk představ

Dobrý den. Dotaz pod datume 12.09.2004 s názvem derealizace... tam jste mi napsali, že při užití větší dávky je nebezpečí toxické psychózy. Možná nerozumím správně termínu, ale nechápu jak může vzniknout toxická psychóza, když se užívá téměř netoxická látka? Tento výraz má určité opodstatnění u pervitnu apod. Ale u psilocybinu, jehož toxicita je 641? Sám McKenna, který mluví o opravdu heroických dávkách, dodává, že i tyto extrémní prožitky jsou pořád pod hranicí toxicity. Předem děkuji za vysvětlení. Přeju hezké chvíle!

Odpověděl: Pavel Kubů

Máte pravdu, že v případě psylocibinu je termín toxická psychoza poněkud zavádějící, nicméně to co popisuje je psychoza vzniklá v důsledku požití nějaké psychoaktivní látky, která trvá maximálně jeden měsíc od vlastní kombinace, typicky bývá omezena na období intoxikace danou látkou. Přívlastek toxická tedy není vztaženo k vlastní orgánové toxicitě požité látky, ale k aktu intoxikace/požití dané látky v účinné dávce.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko