fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

PROVAR

Ratafarianus

Stala se mi nemilá příhoda.Zjistilo(dokázalo) se totiž, že jsem JEdNOMU člověku zprostředkoval 1 g(4 ionty)marihuany.Matka dotyčného volala do školy a uvědomila vedení.Celá situace se bude řešit přes policii tak se chci zeptat:1.pokud se na situaci podíváte realisticky a přihlédnete k vedlejším okolnostem(můj věk 17,prestižní škola,dobré rodiné zázemí)bude policie takto triviální případ vůbec řešit(myslím totiž,že podobných případů je nespočet)?Poku ano jaký mi hrozí reálný trest?2.je možné na základě NELEGáLNíCH odposlechů a průmyslových kamer sehnat proti mě nějáké další důkazy?3.pokud bych dostal podmínku mohou mě vyhodit ze školy?4.Pokud bych porušil podmínku a měl záznam v trestním rejstříku,dostal bych ještě vůbec živnosťák,normální práci a možnost kvalitního vzdělání?

Odpověděl: Bára Orlíková

Situaci nemáte zrovna jednoduchou. A obávám se, že to prostřednictvím jednoho dotazu a jedné odpovědi na této poradně nevyřešíme. Existuje mnoho možností, jak se situací naložit a nemuselo by to ještě dopadnout nějak výrazně špatně (záleží na tom, jaké jsou konkrétní okolnosti a podrobné informace k případu a v jaké je to fázi). Policie to s velkou pravděpodobností řešit bude (je jistá šance, že by řízení podmíněně zastavili, ale obvykle to dělají v případě, že se jedná o držení drogy, nikoli o předání - o co vlastně šlo, není z vaší formulace zcela jasné). Jaký trest by vám případně hrozil, to závisí na mnoha faktorech. Myslím, že by bylo vhodné, kdybyste mohl situaci zkonzultovat osobně či alespoň telefonicky s právníkem. Nabízím vám tuto možnost: obraťte se na naši Právní poradnu A. N. O., která nabízí bezplatnou právní pomoc v otázkách drogové problematiky, včetně případné obhajoby v trestních věcech. Adresa je Koněvova 95, Praha 3, tel 222 582 932, mail ppano@asociace.org. Kolegyně advokátka Mgr. Gajdošíková bude k dispozici zítra od 10 do 17 h, pokud jste z Prahy a chtěl byste se k nám zítra vypravit, nejprve zavolejte a domluvte si schůzku. Pokud pro vás nejsme dostupní, můžete zkonzultovat všechny vaše otázky alespoň telefonicky. Uvidíte, že se něčemu dobereme a že situace jistě nebude tak horká, jak to na první pohled vypadá. Určitě se ozvěte, čím dřív se s tím začne něco dělat, tím je větší pravděpodobnost, že to dopadne lépe. Doufám, že se podobných zprostředkovacích činností napříště zdržíte - jak vidíte, může s tím být dost problém. Bára Orlíková, Právní poradna A. N. O.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko