fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kratom

Jana

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně Mitragyna Javanica a Mitragina Hirsuta, jde mi o to, zda výše zmíněné způsobují stejnou závislost jako Kratom? Nemohu nikde dohledat potřebné informace.
Děkuji

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Jano,

 

 díky za Váš dotaz. Bohužel aktuálně nejsou dostatečné odborné výzkumy o závislosti či škodlivosti na kratomu. V ambulancích se často setkáváme i s klienty, kteří si vytvořili závislost na kratomu a mají podobné odvykací stavy jako u opiátů. Doporučujeme s kratomem neexperimentovat a ideálně ho vůbec neužívat ani jeho alternativy. Mitragyna Hirsuta a Javanica patří do stejné rostlinné čeledi jako kratom a obsahují velmi podobné alkaloidy, tedy mají i podobné účinky jako kratom. Jejich účinky jsou dle dostupných informací nižší, ale nepředpokládám, že by nemohly způsobit závislost. Mitragyna Hirsuta a Javanic nejsou zatím zakázány legislativou, tak jako je kratom v některých zemích. V současné době také neexistuje zákonný rámec pro jeho uvádění na trh či kontrolu kvality.

 

Ideální by tedy bylo se vyhnout i těmto alternativám kratomu a zvážit jiné cesty podpory.

Stačí takto?

 

S pozdravem,

 Nikol Spůrová


 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko