fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Léky a alkohol

Eva

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jak přesně se ovlivňuje mírné pití alkoholu a užívání trittica, oxazepamu, cipralexu, mirtazapinu a jiných antidepresiv?

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Evo,

 

děkujeme za Váš dotaz. Zajímá Vás kombinace účinku antidepresiv ve spojitosti s alkoholem.

Antidepresiva není vhodné kombinovat s alkoholem zejména z důvodu dopadu na psychické zdraví člověka. Antidepresiva mají za úkol zmírnit příznaky depresivních stavů či jiných stavů jako je např. úzkost, poruchy spánku apod.

Alkoholem by jste šla proti této "snaze" antidepresiv. Alkohol sám o sobě může psychiku destabilizovat a proto se u lidí s depresí jeho konzumace nedoporučuje. Nejenom, že tedy antidepresiva nemohou v takovém případě dobře fungovat, ale navíc psychika člověka musí bojovat s důsledky plynoucími z konzumace alkoholu.

Oxazepam, který také zmiňujete v dotazu patří do skupiny benzodiazepinů a zde je kombinace s alkoholem vysoce riziková. Při zvýšené konzumaci alkoholu a daného léčiva, může dojít k útlumu dechového centra či srdeční činnosti, který může skočit úmrtím.

Nejenom, že kombinací s alkoholem riskuje daný člověk zdraví fyzické, ale také to, že jednotlivá léčiva se budou míjet svým účinkem.

Nedílnou součástí této kombinace je také riziko vzniku závislosti a postupná tendence ke zvyšování dávek, čímž se riziko opět zvyšuje.

 

Stačí takto?

Pokud se budete chtít na cokoliv doptat, můžete nás kdykoliv znovu kontaktovat.

 

S pozdravem,

 Nikol Spůrová

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko