fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Adhd

Lucie

Chtěla bych se zeptat jestli je dobře brát drogy když mám adhd muže mi to nějak ublížit ?

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, 

 

děkuji vám za dotaz.

 

Drogy jsou rizikem pro každého! bez ohledu na ADHD. Ba co víc, zdá se, že lidé s diagnozou ADHD mají s užíváním drog, ale i jiným problémovým chováním, častější potíže, než lidé bez této diagnozy. Vědecky se potvrzuje, že lidé s ADHD mají větší sklony a tendence k problémovému chování a potažmo i užívání drog ... a to nejspíš z více důvodů... mezi ně patří třeba i to, že samotná diagnoza ADHD a její projevy často souvisí s problémových chováním ve škole, náhledem na žáka jako na toho "problémového", problémovým zařazením mezi spolužáky, chytání se pochybných paret, nebo partnerů, a hledání skupiny, kam zapadnu i s tím, jaký/á jsem, lidé s ADHD mají častěji potíže z oblasti poruch učení, špatně se jim soustředí, mívají horší známky, horší školní výsledky, hůře nacházení uplatnění, obor, ve kterém by se cítili, že naplňují veškerý svůj potenciál, mají častější problémy v mezilidských vztazích, navenek mohou působit velmi roztržitým a nestabilním dojmem ... často se mluví o navazujících problémech jako je nízké sebevědomí, nestálé koníčky, nestabilní sociální prostředí, nestabilní vztahy, deprese atd. K tomu všemu se přidává to, že užívání velmi nízkých dávek stimulantů (u nás je momentálně už i dětem s ADHD předepisováno několik léků, které mají jemný stimulační účinek), vede ke zlepšení ... člověk se lépe soustředí, dokáže dotáhnout věci do konce, myšlenky se mu tolik nerozutíkávají ... s tím souvisí i příjemný pocit, že jsem něco schopný/á udělat a dokončit, daří se mi, návazně roste sebevědomí, mizí deprese atd.

 

A představte si, že někomu, kdo má všechny tyto problémy, někdo nabídne pervitin! Pro někoho takového to není jen že se cítí plný energie, že mu naroste sebevědomí. Lidé s ADHD se na nižších dávkách stimulantů nezasekávají, neulítávají mimo ... naopak se spíše zklidní a jsou schopní se soustředit, fungují lépe. Cíti úlevu, je jim líp, líp se jim pracuje, podávají lepší výkon, vidí výsledky. O to rizikovější pro ně užívání zejména stimulačních látek může být! Sedí jim totiž do určité míry jako forma sebemedikace. Bohužel je ale nic nechrnání před rozvoje závislosti a před ostatními problémy, které na užívání drog nasedají ... naopak často o to rychleji do závislosti zahučí a je pro ně o to těžší užívání kontrolovat nebo ukončit. 

 

Z těchto důvdodů bych proto komukoli, kdo má diagnozu ADHD doporučila v prvé řadě návštěvu lékaře, ideálně psychiatra, který se problematice ADHD věnuje. Smysluplné se mi jeví nasadit léky určené na ADHD (někdy i v kombinaci s antidepresivy, zejména pokud je se situace vleče bez léčby mnoho let) a vyzkoušet, co se bude dít. Léky je dobré podpořit terapií ... u této poruchy zejména formou kognitivně-behaviorální terapie, upravit životosprávu, zavést pravidelný režim, soustředit se na podstatné. 

 

Pokud jste dočetl/a až sem a pořád máte chuť dovědět se víc, koukněte sem a také na tuto brožurku ... nejspíš se v některých popisech sama najdete.

 

V tuto chvíli je to ode mne vše, pokud by vám dávalo něco z toho, co jsem napsala smysl, napište. 

S pozdravem a přáním, abyste na sebe dávala pozor,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko