fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

kava

wysocky

Takze rikate ze ne tak silna droga ale je taky podle tohom bych rekl jak je silna jestli vice ci mene ne?

Odpověděl: Petr Přibyl

Zdravím.

 

Síla nebo intenzita působení určité drogy se bohoužel nedá objektivně změřit, protože nejvýznamnějším faktorem v jejím působení je kromě užité dávky i fyziologická odpověď organismu (do určité míry individuální reakce těla na drogu).

 

Proto platí, že někdo na kávu reaguje silněji než jiný, který po večerním šálku zcela jistě spokojeně usne (n. To je dáno i TOLERANCÍ (t.j. stavem přizpůsobení organismu na pravidelný přísun určité psychotropní látky) - platí tedy, že čím častěji podáváme do těla určitou látku (např. kofein), tím více si tělo zvyká a pokládá stav, kdy je přítomna externí látka, za "normální" (novou přirozenost - reakcí mozku je změna metabolismu a ustálení nové chemické rovnováhy). V případě získání tolerance se při stejné dávce akutní účinek drogy snižuje - výsledkem je např. to, že někdo již léta pije ranní kávu bez efektu silné stimulace, takže začně časem pít i druhou, aby se "pořádně probral".

 

Pokud jste se ptal na srovnání s jinými drogami, tak je káva jednoznačně silnější stimulant pro kardiovaskulární systém i mozek než čaj (obsahuje teofylin), ale není tak silná jako např. amfetaminy a jiné stimulační drogy.

 

Síla/intenzita drogy ovšem není totéž co potenciál pro vznik závislosti. Ale obecně platí, že silnější drogy vytvářejí silnější závislost. Celkově tedy hodnotím kávu jako mírně až středně rizikovou pro rozvoj návyku.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko