fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Závislost

Jendys

Dobré rano, chtel bych se vás zeptat na jednu věc. Moje manželka je zavisla na queziapinu, acifeinu a korylanu. Už 3x byla v psychyatricke léčebně bohnice ale bohužel se ze zavislosti nedostala. Jaká je šance ze se ji zavislost vytratí do konce života.
Děkuji, za odpověď.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý sváteční den,

bohužel se to takhle od boku asi nedá říct blíže, než se úspěšnost léčby závislosti (pokud za měřítko bereme abstinenci) pohybuje v řádech desítek procent. Pozitivní důsledky má ale léčba i pro většinu ostatních a počáteční "neúspěch" může být prostě jenom nutným krokem k pozitivní změně, která třeba přijde později.

 

Závislost je složitá věc a někdy může trvat, než se s ní člověk nějak popasuje. Celý proces také nemusí být úplně přímočarý a každý léčbu potřebuje trochu jinou - někdo přestane sám, někdo v Bohnicích, někdo třeba po čtvrtých Bohnicích. Kromě tzv. pobytové léčby (v psychiatrických nemocnicích, případně i soukromých zařízeních) ale existují i další varianty. Jsou to např. různé formy ambulantní léčby. Ta může navazovat na ukončenou léčbu pobytovou a pomáhá udržet abstinenci (případně kontrolu nad užíváním) a doladit to, co se třeba během léčby nestihlo. Také ale může fungovat i bez předchozí pobytové léčby a pomáhá zvládnout závislost i během praktického fungování.

 

I ambulantní formy jsou různé - existují denní stacionáře (s každodenní docházkou) i ambulantní programy s docházkou např. jednou až dvakrát za týden. Ambulantní "doléčování" rozhodně úspěšnost pobytové léčby  zvyšuje.

 

Rádi vám pošleme nějaké kontakty v blízkosti vašeho bydliště, případně si je můžete sami vyhledat na naší stránce v sekci Kontakty.

 

Budeme držet palce, kdyby vás ještě něco napadlo, určitě se ozvěte!

 

T.E.

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko