fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Rada

Žolík

Syn je závislý ma i žloutenku c ohrožuje tím okolí?? Nevím jak ho dostat na léčení odmítá pomoc

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

odpovídala jsem vám i na předchozí dotazy.

 

Tentokrát jste uvedla do skryté poznámky i výtku. Mohu vás pouze ujistit, že odpovídáme na všechny dotazy a snažíme se odpovídat do jednoho maximálně dvou pracovních dnů. V některých případech jsou dotazy komplikovanější, někdy jde spíš o kapacitu odpovídajících, kteří odpovídají mimo svou běžnou pracovní dobu. Z toho důvodu nejspíš došlo ke spoždění s první odpovědí i ve vašem případě. Chápu, že otázky, které se týkají užívání drog a našich doporučení, jak užívat bezpečněji, můžete vnímat jako návodné. Ale jejich hlavním cílem je informovat o rizicích tak, aby se pokud možno snížila. Chceme, aby poradna sloužila i uživatelům drog, proto v odpovědích nepoučujeme, nemoralizujeme, alev prvé řadě informujeme o tom, co je ověřené a radíme, jak užívat bezpečněji. Tento přístup se odborně označuje HARM REDUCTION.

 

Nechtěla jsem vaši poznámku nechat bez povšimnutí. Chápu to tak, že mluvíte za sebe, jako někoho, kdo je nešťastný a trápí ho, že syn drogy užívá. A rozumím tomu, že číst takové odpovědi je pro rodiče těžké. Připustit si, že i takové rady jsou užitečné, možná znamená se znovu konfrontovat s tím, že jsou lidé, děti, synové, kteří prostě drogy užívají, byť to s sebou nese obrovská rizika. 

 

Abych se vrátila k vašemu dotazu, kdy syn užívá drogy. Jestli tomu dobře rozumím, celá situace již nějakou dobu trvá. Vy byste ráda, aby se syn šel léčit, ale nedaří se vám se synem příliš komunikovat. Okamžitě se rozčílí. Netuším, co všechno jste již zkoušela, jak takové rozhovory vypadají, o čem mluvíte. Většinou nefungují výhružky, výčitky, ani ultimáta. Pomáhá krátce mluvit o tom, co vidím, slyším a hlavně, jak se cítím - např. mluvit o tom, že ho máte ráda, záleží vám na něm a jeho zdraví, a teď, když víte, že má kvůli užívání drog žloutenku, máte o něj o to větší strach, možná máte strach i o své zdraví. 

 

Jinak mohu jen zopakovat doporučení z předchozích dotazů - mohlo by pomoci kontaktovat poradnu a o všem si podrobně promluvit. Doporučení, jak si se synem promluvit najdete i u nich. Přeci jenom takhle na dálku se většinou podobné situace nevyřeší.

 

V Kladně se můžete obrátit na ambulanci ADA:


ambulance Ada+
Jana Palacha 1620 (2. patro)
Kladno 272 01
Telefon: 312 292 339

 

Budu ráda, když se ozvete, jak se situace vyvíjí.
S pozdravem a přáním hodně sil a trpělivosti,
Gabriela Minařík.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko