fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

dva dotazy

tomik

Dobrý den, Nejprve případ jedna.Kamarád 66 let, má rakovinu močového měchýře, teprve za měsíc půjde na koloskopii, kde zjistí, zda je nádor zhoubný.
Chce začít užívat marihuanu vnitřně, jenže užívá walfarin na ředění krvne a to kvůli nedomykavosti srdeční chlopně. Dohledával jsem a zdá se, že by Walfarin nemusel být problémem. Doporučili byste? Domykavost srdeční chlopně co jsem dohledal, by na malé dávky thc podávané vnitřně neměly mit vliv.
Děkuji za upřímnou odpověď.
Druhý případ je kamarád, 35 let. má Huntingtonovu chorobu. Poslední dobou se jeho stav rapidně zhoršil, nemůže pořádně mluvit, nemůže manipulovat rukama, chodit, aniž by se hodně netřásl. Již potřebuje stálou péči. Také chce začít vnitřně užívat marihuanu. Dohledával jsem a na jeho chorobu je přímo marihuana doporučována.
užívá Halidor - na povolení svalú, což by mohla časem marihuana nahradit.
Co si myslíte zde? Vždy by začali pomalu, zlehka s respektem.
Díky za odpověď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

THC může ovlivňovat hladiny warfarinu v krvi a zvyšovat riziko krvácení. Je nezbytné kontrolovat hladiny INR pro jistotu častěji, než se ustanoví rovnováha.  Na druhou stranu bych s THC počkala na výsledky vyšetření ohledně Ca močového měchýře a dalšího plánu onkologické léčby. V tomhle případě mi THC přijde trochu rizikové. V druhém případě kontraindikaci nevidím. Bohužel Huntingtonova nemoc je velice vážné ochorení se špatnou prognózou a THC by mohlo alespoň trochu zlepšit kvalitu života.

 

S pozdravem,

VP

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko