fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Nedobrovolný odvoz na záchytku

Angie

Zajímalo by mě, podle čeho se policie a záchranáři rozhodnou, koho odvezou na záchytku, když se jedná o dvě osoby ve stejném stavu (co se týká vypitého alkoholu a doby pití). Proč odvezou osobu, která spolupracuje a tu, která je agresivní a napadá je i fyzicky, jen nechají jít?

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Angie,

 

podle informací, které se mi podařilo dohledat, by o pobytu na záchytce měl rozhodovat lékař ... ten by měl vyhodnotit stav pacianta a podle toho rozhodnout, zda je pobyt na záchytce nutný. Pokud to tak bylo i ve vašem případě, netuším. V praxi se ale stává, že bere záchytka i ty, které doveze policie, aniž by měla podklady od lékaře. Nicméně pobyt by měl být oznámen lékaři praktickému.

 

Nejspíš by tedy bylo dobré obrátit se v závislosti na vašem konkrétním případě na konkrétní záchranku a ptát se na důvod vaší hospitalizace tam, resp. lékaře, pokud byl přítomen, resp. řídit se tamějším stížnostním systémem. Podle toho, co píšete, nelze vyloučit, že hlavním důvodem vašeho odvozu na záchytnou stanici bylo přání rodičů. V takovém případě byl pak srovnávání s kamarádkou nedávalo smysl - o její odvoz možná nikdo zájem ani neměl. Nicméně takový důvod by se dal nejspíš považovat nezákonný.

 

Zde si můžete prostudovat konkrétní zákon, který se vaší situace týká. Zde je zpráva ombucmanky o tom, jaká je na záchytných stanicích v posledních letech převažující praxe (vydáno roku 2014) a rozhovor na toto téma. V případě, že byste měla zájem o právní pomoc, můžete se obrátit zdarma na Právní poradnu A.N.O., její poradenské služby jsou zdarma, zastupování po dohodě. 

 

Kontakt na poradnu:

 

Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Nicméně celé situaci také rozumím tak, že skutečně pijete poměrně nemalé množství alkoholu a minimálně rodiče o vás mají celkem obavy. Je to tak? Zvažovala jste někdy, že byste vyhledala pomoc a zkusila pití omezit? Kdybyste potřebovala kontakt, stačí říct.

 

Snad tedy alespoň takto. Budu ráda, když se ozvete, jestli vám byla nějaká část odpovědi užitečná.

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko