fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Piko - dopad na tělo

Nicky

Co udělá braní perníku s klouby?

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Zdravím,

díky za dotaz. Efekt na jakoukoli část těla je dost komplexní. Vliv má jednak látka samotná, jednak příměsi, které se v pouličním pervitinu vyskytují, velkou roli hraje způsob aplikace. Vliv má i „životní styl", který se s braním pojí, a pak samozřejmě osobní dispozice daného člověka

 

Co se týče pervitinu a kloubů, není mi zatím známý nějaký výrazný konkrétní vliv této látky na klouby. Spíš půjde o ty ostatní faktory - příměsi, způsob aplikace atd.

 

Velký problém, který se týká aktivních i.v. uživatelů, je septická artritida nebo osteomyelitida, čili bakteriální zánět kloubů nebo kostí, který může vzniknout po nesterilní i.v. aplikaci. (Projeví se horečkou, zchváceností, kloub je horký, zarudlý, oteklý a bolestivý, léčí se ATB + chirurgickým zásahem.)

 

Nedostatečná výživa, snížená sebepéče a další vlivy můžou snížit schopnost regenerace kloubů. U dlouhodobých uživatelů je tak obecně vyšší riziko osteoartrózy, tedy „opotřebení kloubů". Klouby při ní bolí, „drhnou", jsou ztuhlé, mají omezený rozsah pohybu (potíže se rozvíjí postupně).

 

U uživatelů je také (v důsledku zátěže imunitního systému) zvýšené riziko rozvoje autoimunitních onemocnění, z nichž některé mohou postihovat i klouby.. (V takovém případě by ale byly pravděpodobně přítomny i další příznaky - mohou být dost různé, ale například zmíním horečky, hubnutí, anémii...)

 

Klouby taky mohou bolet při dojezdu, ale bez trvalých následků.

 

Odpovídám asi dost obecně, snad pro vás aspoň něco bude užitečné.

Přeji dobrý den!

 

T.E.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko