fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

ghb

ygy

jsem gay a přítel mi nabízí vyzkoušet při sexu GHB
našel jsem že se jedná o drogu? ale moc jsem k tomu nenašel
jaké hrozí nebezpečí?

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

je dobře, že se k tomu snažíte najít co nejvíc informací!

 

GHB, neboli gama-hydroxybutyrát, je látka nejčastěji v kapalné podobě, jejíž účinek po užití je podobný užití extáze. GHB se také říká "tekutá extáze", někdy je dostupný i jako bílý prášek. 

 

Nízké dávky GHB navozují stavy podobné opilosti, střední dávky pak zvyšují prožívání (smyslové, zvláště pak hudby apod. - odtud podobnost s extází), dostavuje se veselá nálada, zvyšuje se i sexuální prožívání - zvyšuje se hmatová citlivost, schopnost erekce a orgazmu. Vysoké dávky pak navozují spánek až kóma. 

 

Velmi nebezpečná je kombinace GHB s antidepresivy či alkoholem, což může potencovat nežádoucí účinky a zvyšovat zátěž dýchacího a kardiovaskulárního systému, což ve výsledku může být až životu nebezpečné.

 

Pokud jde o závislostní onemocnění pak v případě GHB nejsou prokázány ani vznik somatických příznaků závislosti ani zvyšování tolerance. Je však možnost vzniku nepříjemných psychických abstinenčních stavů  Nejproblematičtější je právě zmiňovaná kombinace s alkoholem.

 

Je to samožřejmě na Vás, jestli se pro užití rozhodnete. Zkuste se podívat třeba také na www.erowid.org, zde o GHB naleznete další informace.

 

Stačí to takto? Pokud byste potřeboval, neváhejte napsat další dotaz.

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko