fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

pervitin

Jarka

Dobrý den,prosime o radu a pomoc,máme 19letou dceru,která šnupe pervitin,dva roky schání práci,nikde nevydrží,bydlí u nás pomoct nechce,nevidí důvod.děkujeme za odpověď

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Jarko,

 

a děkuji vám za dotaz a za důvěru, se kterou se na naši poradnu obracíte.

 

Bohužel pro vás nemám v záloze žádnou konkrétní a jednoduchou odpověď ani radu.

 

Většinou se v podobných situacích vyplatí obrátit na poradnu pro rodiče a blízké uživatelů drog, kde máte prostor situaci popsat trochu podrobněji, popíšete, co vám fungovalo, co nikoli, budete mít možnost doptat se na to, co potřebujete, zároveň si ulevíte od emocí (často lidé bojují s pocity vzteku a zloby, ale také bezmoci a viny) atd.

 

V situacích jako je tato, se snadno stává, že se lidé motají v kruhu společně s tím, kdo drogy užívá. Takovou situaci označujeme jako spoluzávislost. A právě to, že vy z tohoto kruhu vystoupíte, může pomoci dceři si potíže plně uvědomit. Často je potřeba nastavit si hranice, pravidla a mantinely a důsledně trvat na jejich dodržování. Při nedodržení přijde vymahatelná sankce - může to být nějaká práce, peníze, povinnost navíc, nebo také ztráta bydlení, záleží na vás. A pak také pomáhá otevřeně mluvit o svých pocitech (mám o tebe strach, mám tě ráda a záleží mi na tobě, ale teď se o tebe bojím a štvě mě, když nedodržuješ to, na čem jsme se domluvili) a o tom, co vidíte (držte se popisu - vidím, jak vypadáš - konkrétně - kruhy pod očima, pleť, oblečení, hubnutí?, jak se chováš - nepozornost, ospalost apod., kdy chodíš domů, plníš nebo neplníš sliby, máš/nemáš práci, držte se faktů, né domněnek apod.). A  naopak se nevyplácí vydírat, vyhrožovat něčím, co nedodržíte, plakat, křičet, dávat ultimáta.

 

 

Ve stručnosti alespoň takto. Níže přikládám odkaz na desatero, které najdete na konci článku. Jde o doporučení pro rodiče, jak s dětmi v podobných situacích komunikovat.

 

http://drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke.html

 

Budu ráda, když se ozvete, jak se situace vyvíjí. Kdybyste potřebovala kontakt na poradnu, napište, která větší města jsou vám dobře dostupná. 

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko