fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

BZD

Sisi

Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať či sa dá závislosť na Lexaurine porovnať so závislosťou na opiátoch.Ďakujem

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Sisi,

 

srovnávání drog mezi sebou je podle mého poměrně obtížné. Každá droga (a teď myslím i léky) má svá rizika. A obě drogy, o kterých mluvíte vy, mají své vhodné indikace, to je případy, kdy je správné je použít. A samosebou bude vždy záležet na člověku, pro kterého budou určené, na jeho potížích, na množství účinných látek, dávkování, frekvenci a délce užívání apod. Navíc mluvíte obecně o opiátech ... i těch je spousta.

 

Pokud byste chtěla srovnat dva konkrétní přípravky a zvážit jejich užití v tom kterém případě, můžete se podívat na stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv, prostudovat si u obou přípravků dostupné informace a pak zvažovat, porovnávat. Pokud jde o Lexaurin, najdete tyto informace zde.

 

Při obecném srovnání zjistíte například, že riziko předávkování je větší u opiátů. Heroin je nelegální, drahý,při koupi na ulici se nemůžete spolehnout na složení, nelze ho sehnat jinak než kontaktem s lidmi, kteří se pohybují mimo hranice zákona. Naopak vysazení je komplikovanější, nebezpečnější a delší (samosebou s ohledem na dávkování) u benzodiazepinů. Lékaři nejspíš budou vnímat pacienta motivovaného vysadit opiáty jako "snazšího" než pacianta na velkých dávkách benzodiazepinů.

 

Snad tedy alespoň takto. Stačí?

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

St

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko