fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Šňupací tabák

Vojta

Dobrý den že zvědavosti jsem si koupil snuffu a chci se zeptat když výstupu 1 krabičku ovlivní to moje zdraví?

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Vojto,

 

předpokládám, že máte na mysli šňupací tabák. V tabáku je obsažena celá řada látek, dnes nejsou výjimkou příměsi, které dodávají například vůni, udržují správnou konzistenci, zamezují množení plísní apod. Nicméně v odpovědi se budu soustředit zejména na obsah nikotinu.

 

V dotazu nepíšete nic o tom, jak velká je krabička, kterou jste koupil, nezmiňujete obsah nikotinu v koupeném tabáku, nepopisujete, jak na tom jste zdravotně, ani jaké máte zkušenosti s užíváním tabáku (třeba i jiným způsobem než je šňupání). Z toho důvodu se budu držet předpokladu, že jste nekuřák.

 

Smrtelná dávka nikotinu se pohybuje okolo 50mg (dospělý člověk). Při kouření se část nikotinu spálí, nicméně už ve dvou havanských doutnících by ho mohlo být dostatečné množství pro otravu. U šňupání se de facto nic neztratí, nikotin se při něm poměrně rychle dostává do krve. Takže si minimálně prostudujte obal a hledejte informace ohledně obsahu nikotinu a přepočtěte si ho na obsah balení.

 

Osobně mi přijde trochu zbytečné si takto intenzivně a nárazově zatěžovat nosní sliznici, stejně tak celý dýchací aparát, srdce, oběhový systém. Nicméně právě z důvodu rizika otravy by bylo rozumné nevyšňupat vše naráz. Snadno by se totiž mohlo stát, že se otrávíte. Prudká otrava se projeví bolestí hlavy, bledostí, smrtelným potem, nauseou (pocit nevolnosti) a zvracením. Člověk bývá skleslý, zemdlelý, má zúžené zornice. Je šance, že při rychlém vyšňupání celého balíčku vám právě tento stav zamezí pokračování v užití. Většinou pak trvá minimálně několik hodin, než se člověku udělá lépe. Pokud byste však zkonzumoval velké množství nikotinu (záleží tu hlavně na obsahu nikotinu v koupeném tabáku a užitím množství a rychlosti jeho konzumace), může dojít až k tachykardii, následné fibriklaci síní, pocení, ztrátě vědomí, svalovým křečím a někdy i smrti (byť je poměrně vzácná, dochází k ní při předávkování např. při vypití většího množství odvaru nebo výluhu). Zotavení pak trvá i několik dní až týdnů. Největší riziko je pak u lidí, kteří nejsou zdrávy a podobný stav u nich může zhoršit jejich současný zdravotní stav ... zejména by tedy bylo dobré zvážit riziko pro oběhový systém, srdce, dýchací systém.

 

Máte nějaký důvod, proč uvažujete o tak specifickém experimentu? Je něco, co si od něj slibujete?

 

Budu ráda, když napíšete víc. A pokud do experimentu přesto půjdete, dávejte na sebe pozor, zdraví máte přeci jenom jedno!

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

(Infromace k otravě jsem citovala z Klinické toxikologie, Riedl, Vondráček a spol., Avicenum, 1971 Praha)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko