fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Marihuana

Petr

Dobrý den užíval jsem marihuanu a po to co jsem přestat tak mám průjem. Prosím o radu či pomoc.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Petře,

 

bez podrobnější znalosti vašeho celkového zdravotního stavu vám bohužel nedokáži poradit. Klasicky je to tak, že užívání marihuany má na trávení spíše příznivý efekt, resp. zklidňuje ho. Ještě se mi nestalo, aby někdo trpěl průjmem v důsledku vysazení marihuany, spíše to bývá nechutenství. A to již nějakou dobu pracuji s lidmi, které se snaží o vysazení nebo omezní na stránkách www.koncimshulenim.cz a s jistotou jsem byla v kontaktu s více než 100 lidmi - nikdo však průjem jako průvodní znak spojený s vysazením nezmínil.

 

Díky vysazení se u vás mohou projevit potíže, které marihuana tlumila. Může jít tedy o potíže dané třeba i nějakým déledobějším zdravotním stavem, může jít o žaludek, střeva, které jste mohl marihuanou tlumit. Stejně tak pro vás může být vysazení náročné psychicky. V některých případech lidé propadají rozladám, panikám, úzkostem nebo jiným psychicky nepříjemným stavům, které se mohou projevit i zažívacími potížemi, včetně průjmu. Stejně tak ale může jít o nějakou akutní střevní virozu, nebo cokoli jiného. 

 

Můžete se zajít poradit do lékárny a nechat si lékárníkem doporučit nějaký lék na akutní potíže tohoto typu - může jít o Smectu, černé uhlí ale i jiné léky. Nezapomínejte doplňovat tekutiny. Zkuste meduňkový čaj, případně nějaké čaje na zklidnění žaludku a střev, v lékárně vám jistě rádi doporučí. Nejobyčejněji pomáhá popíjet po lžičká ledově chlazenou klasickou cocacolu (ne zero). I to ve většině akutních nevolností, pocitů na zvracení a podráždění zklidňuje zažívací trakt.

 

Nebude-li se situace lepšit, rozhodně vyhledejte praktického lékaře, bylo by však dobré popsat mu situaci včetně vysazení marihuany, doporučil by vám další postup, včetně možných dalších odborných vyšetření. Pokud jste plně přesvědčen, že jde o následek vysazení, související s vašim psychickým stavem, můžete se obrátit přímo na některou z adiktologických ambulancí.

 

Snad tedy v rychlosti alespoň takto. 

 

Snad bude brzo lépe.

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko