fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Syn a marihuana

Gaga

Dotaz je níže

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

předem se omlouvám, že nezasílám odpověď na mail, jak jste žádala. Nepovažujme to ale za bezpečné a dostatečně anonymní, proto odpovídám zde a dotaz nebude zveřejněn na stránkách...

Zdá se, že Vámi nastavená pravidla nejsou tak úplně "dohodnutá", syn by o nich měl jinou představu. To ale neznamená, že byste mu měla ustoupit, přeci jen není plnoletý a Vy jste ten, kdo by měl mít poslední slovo. Jen je třeba zvážit, co je reálné, případně jaké tresty jsou pro Vás únosné, abyste je dlouhodobě používala a byly k něčemu. Jak jste už zjistila, testy na drogy jsou dost bezzubý nástroj, a to z mnoha důvodů. Spíše by bylo lepší zvolit něco, co synovi bude opravdu vadit. Zdá se, že je to zákaz chození ven, je pak ale nutné to dodržet, i když na Vás bude tlačit. Stejně tak je otázkou, kde bere peníze na marihuanu. Kromě represe je samozřejmě důležité řešit, proč má vůbec od 14 let potřebu uklidňovat se THC...?

To všechno by mohla být dobrá témata na společné povídání, ideálně v přítomnosti někoho třetího, kdo tématu rozumí. Pokud by to jen trochu šlo, doporučovala bych zajít společně do některé s poraden pro rodiny, kde se vyskytují problémy s drogami, a tam vše podrobně probrat. Samozřejmě pokud s Vámi žije ještě někdo další, kdo má vliv na výchovu syna, pak ho pokud možno vezměte s sebou.

 

Pokud byste měla zájem, můžete se domluvit na konzultaci v pražské Poradně pro rodiče, která funguje bezplatně, a když budete chtít, pak i anonymně. Více o našem zařízení najdete na http://www.sananim.cz/poradna-pro-rodice-(ppr).html. Je možné objednat se telefonicky nebo mailem, kontakty najdete na stránkách.

Pokud je to pro Vás daleko a nevíte, kam se obrátit u Vás v okolí, napište prosím nejbližší město, kontakt Vám ráda zašlu.

S pozdravem

Jana Žáková 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko