fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

jak prestat kourit marianu

nomis11

zdravim potreboval bych prestat hulit kde nebo co my pomuze ..dik za odpoved

Odpověděl: Gabriela Koryntová

 

Zdravím vás, 

 

bohužel pro vás nemám žádnou jednoduchou a zaručenou odpověď. Každý jsme jiný, a proto existuje celá řada důvodů, proč lidé hulí a proč se jim nedaří přestat.

 

Jak moc hulíte a co? Jak často? Má to nějaké pravidelnosti? Hulíte sám nebo ve společnosti? Jak vypadaly vaše předchozí pokusy o abstinenci? Co je pokazilo? Co vám pomáhalo? Jste depresivní? Máte někoho, kdo vás v abstinenci podpoří? Co vám hulení dává? O co přijdete pokud hulit přestanete a s čím byste se naopak potýkal a na co byste se mohl těšit? Co parnerka, partner, přátelé? Jak se na vaše hulení dívají? Proč vlastně chcete hulení omezit? Sám vidíte, že otázek je spousta. I proto je lepší odpovědi hledat v osobním rozhovoru, nejlépe s někým z oboru závislostí. Umíte si představit, že byste si s někým zašel promluvit osobně?

 

Naše organizace nabízí dvě možnosti - online program www.koncimshulenim.cz, což je spíš podpůrný program na 7 týdnů pro lidi, kteří nemají krom hulení žádné další vážné (závislostní, zdravotní, psychické) problémy. Program je strukturovaný - plníte v něm každý týden jeden úkol, jednou týdně probíráte úkoly s garantem a zároveň si po celou dobu vedete záznamy o svých chutích na hulení (případně o hulení). První úkol se zaměřuje právě na výhody a nevýhody hulení a případné změny. Pracuji i pro tento program jako jeden z průvodců.

 

www.koncimshulenim.cz

 

Na titulní straně se můžete otestovat a zjistit, jak na tom vlastně s hulením jste.

 

Druhá možnost, kam se obrátit, je náš Denní stacionář. Ten nabízí motivační skupinu pro lidi, kteří se snaží nehulit. Jde o setkávání jednou za týden na skupině v Holešovicích. Jde o osobní kontakt, kdy hovor běží rychleji, dostanete více zpětných vazeb od celé skupiny, ostatní se s vámi podělí o své postřehy a rady, stejně tak i vy budete moct pomoct někomu dalšímu. Co vy na to?

 

Kontakt a infomrace o Denním stacionáři najdete zde - stačí si zavolat a objednat se.

 

Jinak existuje pár obecných rad. Dobré je se na změnu nachystat. Udělat si plány, co budu místo hulení dělat. Zbavit se všeho, co mám s hulením spojené - vyhodit hulení, vybavení k němu, smazat kontakty na dealery. Pomáhá vyhýbat se místům a lidem, které mám s hulením spojené. Změnit rituály, které mám spojené s hulením. Připravit si větu, kterou řeknu, když mi někdo hulení nabídne - dobré je jasné "NE, snažím se nehulit" a odejít. Pomáhá mít někoho, s kým můžu o všem mluvit - někoho blízkého, kdo sám nehulí, vyslechne mne a třeba mi i nabídne trávit čas jinak než hulením, zvedne mi náladu. Není od věci připravit se na mrzuté nálady, horší usínání nebo i spaní. V tom může pomoct naprosto pravidelný denní režim s dostatkem fyzické aktivity, pravidelným chozením do postele, nepití alkoholu, kávy, čaje a energy drinků. Pomoci může i popíjení meduňkového čaje - navozuje sklidnění a zlepšuje usínání, nebo se můžete poptat v lékárně, co by vám doporučili.

 

Stačí to v tuto chvíli alespoň takto? Kdybyste chtěl, napište víc a nebojte se být konkrétnější v tom, s jakými potížemi se při omezování perete.

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko