fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

algena

punky

co je algena

Odpověděl: Amrit Sen

Punky, zdravím Vás.

 

Tedy něco z historie:

 

Algena byl volně přístupný lék, masivně zneužívaný zejména v šesté a sedmé dekádě minulého století, tedy mezi rokem 1950 až 1973, kdy se přestal vyrábět. K mání byla v lékárnách za pár korun, v šikovné, červenobílé vysouvací krabičce z trvrdého plastu a nechyběla v žádné domácí lékárničce, nebo dámské kabelce.

 

Měly ji v oblibě především ženy, které s Algenou "začínaly" zejména při bolestech hlavy a menstruačních obtížích. Muži ji častěji zneužívali v kombinaci s alkoholem.

 

Algena byla oblíbená i mezi umělci, ti, ale i lékaři, kteří častěji zneužívali opioidy, však dávali přednost lékům, jako Fenmetrazin a Dexfenmetrazin, vysoce účiným psychostimulačním látkám (amfetaminovým derivátům), obdobným pervitinu (metamfetaminu), které vyráběla naše Spofa. Zejména Fenmetrazin byl do konce 70 let poměrně snadno dosažitelný.

Užívali ho i studenti, když se dny a noci "biflovali" na zkoušky, aby pak úplně "vymletí", stanuli před zkoušejícími. Populární byl i v profesích, kde se pracovalo na směny. Původně byl předepisován, jako lék na hubnutí. K jeho typickým účinkům, kromě jiného, patřila i ztráta chuti k jídlu. Ženy ho proto používaly, jako snadný prostředek k redukci tělesné váhy, za cenu závislosti, toxických psychóz a daších závažných psychických poruch, včetně somatických nemocí, které byly poměrně záhy odborně popsány.

 

Začátkem 80. let byl Fenmetrazin vydáván už pouze na "opiátový" recept (přesto, že nešlo o opiát) s modrým pruhem a záhy po Dexfenmetrazinu, úplně stažen z výroby. Na drogové scéně se v 80. létech ještě nějakou dobu držel Bromadryl F, antihistaminikum a lék na uvolnění svalstva, tlumící křeče, s obsahem fenmetrazinu, který se dal velmi jednoduchým způsobem od bromadrylu (H1 embraminu) frakčně oddělit, extrahovat a perorálně aplikovat. Předchůdcem Fenmetrazinu, rovněž v Československu průmyslově vyráběným a zneužívaným, byl lék Psychoton, čistý tabletový amfetamin.

 

Za zmínku stojí i to, že ČSSR byla největším legálním výrobcem a mezinárodním distributorem LSD. Průmyslově ho vyráběla pod názvem Lysergamid Spofa.

Ještě výraznější prvenství jsme drželi ve výrobě efedrinu (nikoli pseudofedrinu), v tehdejší "efedrince", farmaceutické továrně v Roztokách u Prahy, která vyprodukovala stovky tun tohoto léku, kromě jiného, nejvýznamnějšího prekurzoru pro výrobu pervitinu.

Největší továrna tohoto typu na světě, respektive výroba efedrinu u nás, byla definitivně zastavena až v 90. letech minulého století, nikoli však z ohledu k stále se šířící pokoutní výrobě drog a mohutným únikům z továrny, ale kvůli tlakům, řízeným nadnárodními obchodními zájmy.

 

Algena obsahovala kyselinu acetylsalycilovou (acylpyrin), kofein, fenobarbital (vysoce návykový barbiturát, předchůdce dnešních hypnotik benzodizepinového typu), fenacetin a aminofenazon.

 

Vysoce návyková psychoktivní tlumivá látka, anxiolitikum rozpouštějící úzkost, tedy fenobarbital, stejně jako kofein a acylpyrin v léku, který převzal po Algeně místo, už nejen u menstruujících a neklidných žen, či pijáků, kterým byl alkohol málo, zůstaly.

Další z komponent však byly zaměněny za slabší derivát morfinu, kodein (methymorfin). Byl to krok "z bláta do louže".

Nastal skutečný boom, tentokrát už na ryzí, prudce narůstající uzavřené scéně injekčních uživatelů drog.

Nový lék dostal jméno Alnagon, slangově "Áčko", nebo "Chřustíky" (díky zvuku, který při manipulaci vydával celofánový obal)..

1 tableta Alnagonu obsahovala 20 mg zmíněného kodeinu, který v kombinaci s 20 mg fenobarbitalu účinkoval poměrně euforicky a byl ještě návykovější, než jeho předchůdkyně Algena.

Později byl fenobarbital z Alnagonu vypuštěn a vznikl tak Alnagon Neo.

 

Alnagon se filtroval a užíval především injekčně, někdy sloužil i jako prekurzor při domácí výrobě silnějších opioidů. Jako lék proti bolesti ho však hojně polykal, podobně, jako Algenu i zbytek národa.

"Plato", tedy jedno 10 tabletové balení volně prodejného Alnagonu, stačilo zpravidla na jednu dávku. Jeden "nášleh" tedy přišel na 3 koruny. To byla tehdejší cena jednoho 12% piva v restauraci.

Nezkoušejte si představit, jak spotřeba tohoto nástupce Algeny, v tehdejší ČSSR, vypadala.

Prodej Alnagonu byl začátkem 80. let různě upravován, například jeho redukcí na maximálně 3, posléze 2 balení. Úpravy však neměly kýžený efekt. Záhy na to byl z výroby úplně stažen.

 

Stačí takto? Proč se vlastně ptáte?

Dík za případnou reakci, přeji Vám vše dobré,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko