fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Amphetamine a lithium

Bonn

Dobrý den,

Užívám amfetamine a lithium carbonate. U amphetaminu jde o automedikaci při ADHD a lithium beru na bipolarni poruchu na předpis. Mám pocit, že lithium blokuje účinky amphetaminu. Je to možné?
Jsem schopen užívat klidně 2g denně v single dávce čistého amphetaminu a jeho efekt necítím s výjimkou mírného nájezdu při IV aplikaci. Vlastně necítím žádný efekt amfetaminu kromě zklidnění a schopnosti koncentrace. Zornicky se nemění a nelze to identifikovat okolím. Máte pro mě vysvětlení? Děkuji a prosím nepište že nemám brát. Irituje mě to ve vašich příspěvcích. Lidé nejsou hloupí. Vědí proč berou a stojí o informace a snižování rizik, nikoli o morální poučky. Berte je víc jako partnery a méně jako materiál k patronizaci. Diky. Vaší práce si vážím.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

nikdo Vás přemlouvat nebude - není k tomu důvod. Je to Váš život a Vaše odpovědnost, nicméně, musím připomenout, že v ČR existuje oficiální medikace k léčbě ADHD, mezi kterou amfetamin zatím zařazen v ČR není.

 

Jistě, lithium jako stabilizátor nálady takto fungovat bude - přesný mechanizmus fungování lithia prozatím znám není (předpokládáme, že je mechanizmus komplexní na základě biochemických procesů), tudíž Vám nejsem úplně schopen vysvětlit tento efekt na základě farmakodynamiky lithia.

 

Stačí to takto?

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko