fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kratom

Jan

Ahoj. Rád bych se zeptal na Kratom a řízení a resp. policejní testy?

Odpověděl: Amrit Sen

Jane, zdravím Vás,

 

díky za důvěru.

Ještě donedávna by běžné policejní testy na účinné látky, obsažené v listech tropického stromu kratom (mitragyna speciosa), s největší pravděpodobností, nereagovaly.

Jakou výbavou policie disponuje v tuto chvíli, nevím.

 

Kratom a účinné látky, zhruba 30 alkaloidů s nejrůznější škálou účinků, sice ještě před časem nelegální nebyly, ale o zákazu už delší dobu probíhala jednání.

V každém případě, pokud by orientační test zareagoval, musel byste absolvovat laboratorní test, který by látky s velkou pravděpodobností identifikoval. Záleží ale na dalších okolnostech, jako je množství a kvalita drogy, také na tom, jestli šlo o jedorázové užití, nebo jestli byla droga užívána častěji. Další okolností ve hře, je doba od posledního užití.

I kdyby Kratom ještě na seznamu zakázaných látek nebyl, neznamená, že byste se, například v případě nehody, vyhnul trestní odpovědnosti, ani že jde o bezpečnou, nebo neškodnou drogu.

Znalci vždy, pokud jde o podezření ze spáchání protiprávního jednání pod vlivem látky ovlivňující řízení, ať už zakázané, nebo legální, řeší, nakolik byly v danou dobu reakce a schopnost koncentrace dotyčného, užitou látkou ovlivněny. Samozřejmě k jeho případnému neprospěchu.

 

Takzvaný "seznam zakázaných látek", je příloha zákona O návykových látkách 167/1998 Sb., který je klíčovou mimotrestní normou upravující zacházení s omamnými a psychotropními látkami, přípravky a prekursory.

 

Plné znění zákona O návykových látkách, včetně seznamů látek v přílohách, na něž se účinnost zákona vztahuje a tedy legální zacházení s nimi není bez speciálního povolení MZd ČR možné, najdete na:

http://portal.gov.cz

pod kolonkou Zákony (červená lišta nahoře), kde ve vyhledávání zadáte číslo předpisu 167/1998

 

Další informace najdete na portálu Národní protidrogové centrály SKPV PČR:

http://www.policie.cz/clanek/myty-a-fakta-o-drogach.aspx

 

Podívat se můžete i na stránky SÚKL - Státního ústavu pro kontrolu léčiv: 

http://www.sukl.cz/leciva/zakazane-rostliny-ci-jine-latky

 

Relevantní právnickou odpověď však dostanete od specializované Právní poradny A.N.O., která je projektem bezplatné právní pomoci, určené uživatelům/bývalým uživatelů návykových látek (alkoholu a/nebo nelegálních drog) a gamblerům, rodinným příslušníkům či profesionálům poskytujícím adiktologickou péči.


P. P. A.N.O. poskytuje právní pomoc ve všech odvětvích práva, zejména v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního a zdravotnického. V rámci služeb nabízí nejen právní konzultace, ale i případnou obhajobu v trestním řízení či zastupování před civilním soudem.


Právní poradenství poskytuje formou osobních, telefonických nebo e-mailových konzultací a dále také prostřednictvím webové poradny a písemně:

 

Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: http://poradna.asociace.org/
Webová právní poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Užitečný odkaz:

http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/648-kratom-radeji-ne

 

Stačí takto?

 

Přeji Vám vše dobré,

buďte na sebe i ostatní účastníky silničního provozu, opatrný,

Amrit Sen.

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko