fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Test na THC

Tata

Dobry den
Omlouvam se, ze pisi bez diakritiky. Ziji v nemecku a mam nemeckou klavesnici. Ma pritelkyne kouri marihuano a to pravidelne. Je v sestem mesici tehotenstvi. Uvedomil sem prislusne urady. Chtel bych se zeptat. Jak budou provadet po porodu test? Jestli matce i diteti? Jestli test krve a nebo vlasu? Bojim se, ze posledni mesic nebude kourit a tim bude jeji krev cista a u dcery take. Chci dceru do pece. Pokud bude test pozitivni, bylo mi zdeleno, ze ji dostanu a ze bude okamzite matce odebrana. Pokud bude test z vlasu matka bude pozitivni a mela by byt i dcera, ale pokud jen z krve a ona posledni mesic nebude kourit, budou testy negativni. Vycetl sem, ze vlasy rostou jiz v sestem mesici tehotenstvi. Predpokladam, ze se v cechach testuje stejne jako v nemecku. Mam strach, ze se u narozeneho miminka neodebiraji vlasy, protoze je to bolestive. Nicmene vlasovy test je dokonalejsi, protoze zabira delsi casovy usek cca 6 mesicu. Dekuji za odpoved

Odpověděl: Amrit Sen

Táto, zdravím Vás,

 

díky za důvěru, chápu Vaše obavy. Navíc, kouření marihuany, užívání THC v těhotenství, může nepříznivě ovivnit zdravý vývoj plodu.

 

Nezlobte se, máte nejspíš řadu mylných informací. Samotné užívání drog matkou, k odebrání dítěte, ani  v Německu, stejně jako u nás, nestačí.

Aby soud takto rozhodl, musí být naplněny další závažné skutečnosti a důvody, jednoznačně potvrzující, že je to pro zdraví a štěstí dítěte, nezbytné.

Další věcí jsou testy. Určitě se neprovádí po porodu, ale před porodem. Navíc by měly být, ze zákona, provedeny pouze se souhlasem testované.

 

Co je jisté, že z vlasů matky, ani novorozence, se takové testy nedějají. Bylo by to velmi nákladné a zdlouhavé, a už vůbec ne "dokonalejší", protože interpretace vypovídající hodnoty, by byla v tomto případě, velmi sporná.

Takové testy se provádějí v souvislosti s vyšetřováním trestných činů, nebo při indentifikaci zemřelého.

 

Laboratorní testy ve zdravotnických zařízeních, se provádějí z moči, nebo krve. Vzorky však zdravotnické zařízení posílá do speciální toxikologické laborateře, kde je test prováděn sofistikovanými způsoby a metodami, například spektrální analýzou na chromatografu. Výsledky jsou 100%, tedy pokud je "co" najít.

 

Přítomnost THC se většinou, v závislosti na druhu testu, ale zejména na frekvenci užívání, množství a kvalitě drogy, také na metabolismu každého testovaného, detekuje zhruba v těchto časových úsecích:

 

Detekce z moči 1 - 30 dní, výjimečně déle, v závislosti na intenzitě předchozího užívání, při občasném užívání se testy negativizují cca do 14 dní

 

Detekce z krve do 14 dní, při občasném užívání se testy negativizují cca do 10 dní


Doba, po kterou lze THC zjistit ze slin a potu je obdobná jako u testů ze vzorku krve.

 

Nevím, jestli v Německu existuje podobná bezplatná specializovaná právní služba, předpokládám, že ano, nicméně i tak Vám doporučuji kontaktovat pražskou, Právní poradnu A.N.O., která se zabývá právním poradenstvím v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního i v dalších oblastech v souvislosti s problematikou užívání nelegálních drog a závislostního chování a s jejími pracovníky konzultoval vhodný postup. Můžete zavolat a poradit se, naštěstí se při volání v EU, podle Vašeho tarifu, cena hovoru nijak nezmění, případně poslat mail, nebo napsat dotaz do jejich webové poradny:

 

Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: http://poradna.asociace.org/
Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Stačí takto? 

 

Přeji hodně štěstí a vše dobré, Amrit Sen.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko