fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

inhalace heroinu

Magda

Chtela bych se zeptat na chut heroinu pri koureni z alobalu.Jakymi dostupnymi testy mohu overit to jestli syn uziva primo heroin.

Odpověděl: Amrit Sen

Magdo, zdravím Vás, 

 

díky za důvěru. Chápu Vaše obavy, nejistotu a znepokojení.

 

V našich krajích se z alobalu kouří nejčastěji 3 typy drog. Nejčastěji opioid heroin, ale také psychostimulant pervitin a kanabinoidy, "olej", extrahovaný z rostlin konopí, tzv. "Fénixovy slzy", nebo hašiš. 

 

Je právě období "makoviny", kdy uživatelé opioidů vyráží na maková pole, nelegálně "sbírat" opium. I to se dá z alobalu kouřit. Každá ze zmíněných drog má při kouření specifické aroma. Heroin a opium dost výrazně páchne, nevím, k čemu bych "vůni" nevábné "škvařeniny" přirovnal. Nejméně aromatický je kouřený pervitin. Pokud je alobal "starší", může být bez zápachu. Naopak hašiš, nebo kanabinolový olej, mohou příjemně, pryskyřičně vonět, po čase však i toto aroma vyprchá, zbyde pouze stopa "spáleniny".

 

Mluvila jste se synem o svých obavách a podezřeních, jak reagoval? Zvládla jste to bez vypjatých emocí a výčitek? Tušíte, jak vést takový rozhovor, a co v něm synovi sdělit?

Máte představu, nebo plán, co uděláte, když se Vaše obavy potvrdí? Obávám se, že budete ještě bezradnější, než nyní.

 

Zakládá se Vaše obava ještě na dalších skutečnostech, změnách v synově chování? Jaké jsou, jak se projevují, a jak dlouho trvají?

 

Zmíněné alobaly, sice můžete poslat, nebo odnést do Ústavu soudního lékařství a toxikologie v Praze, cena laboratorního testu se ale pohybuje řádově v tisících korun:

 

Ústav soudního lékařství a toxikologie
Ke Karlovu 2
128 08 Praha 2
Telefon: +420 224 967 190 sekretariát
              +420 224 911 267 kontaktní telefon, pohotovost
E-mail: toxikologie@vfn.cz
Web: http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni/ustav-soudniho-lekarstvi-a-toxikologie/kde-nas-najdete/toxikologie/
          http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni/ustav-soudniho-lekarstvi-a-toxikologie/charakteristika-pracoviste/

 

Daleko rozumější a užitečnější bude, když zavoláte do nejbližšího zařízení, které pracuje s uživateli návykových látek a poskytuje služby i jejich rodičům a blízkým a domluvíte si termín schůzky.

 

Kromě toho, že pouhým přičichnutím k alobalu a podle vzhledu, nejspíš zkušení pracovníci poznají, o jakou drogu šlo, tak při osobní konzultaci, po podrobnějším seznámení se situací, Vám navrhnou, jak ji řešit. Jaké konkrétní kroky můžete podniknout, jak se synem komunikovat. Zároveň Vás upozorní na chyby, kterých byste se měla vyvarovat, včetně toho, jak se zachovat, když se podezření ukáže, jako plané. Také, ať už se dozvíte cokoli, co máte a můžete udělat pro sebe, abyste byla pevnější v kramflecích a nezačala se v panice hroutit.

 

Když napíšete, ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám obratem pošleme kontakty na nejbližší kontaktní centrum, adiktologickou ambulanci, AT poradnu, nebo obdobné bezplatné zařízení.

 

Jak můžete, podle oblasti a typu zařízení, potřebné kontakty vyhledat sama, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Pokud jste z Prahy, nebo okolí, kontaktujte naši specializovanou, bezplatnou Poradnu pro rodiče, a domluvte si termín konzultace:

 

Poradna pro rodiče (PPR) SANANIM
Žitná 1574/51
110 00 Praha 1
Telefon: +420 284 824 234
Mobil: +420 739 268 527
E-mail: rodice@sananim.cz

Web: http://www.sananim.cz/poradna-pro-rodice-(ppr).html

 

Užitečné odkazy z našich stránek, k tématu:

http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke.html

http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke/testovani-na-pritomnost-drog.html

 

Návštěvu a konzultaci s odborníky neodkládejte, mohla byste, podobně jako řada rodičů, byť s nejlepšími úmysly, způsobit víc škody, než užitku.

 

Přeji Vám i synovi vše dobré,

držte se, Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko