fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

zloutenka b

sasanak

mohu se nakazit zloutenkou typu b injekcni strikackou pote coji prevarim ve vode

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás, díky za důvěru.

 

Stříkačkou, pečlivě a delší dobu převařenou, byste se žloutenkou typu B nakazit neměl/a.

Ne náhodou se zdravotnické nástroje už dříve sterilizovaly v přetlakové parní lázni, tedy při vyšších teplotách, než je bod varu vody, tedy nad 100 stupňů celsia. Technologický postup sterilizace nástrojů se změnil, a už od minulého století probíhá jinak, než převařováním ve vodě.

Navíc, předpokládám, že máte na mysli stříkačku z plastu, pochybuji, že si aplikujete těžkou, a ne vždy šikovnou, historickou stříkačkou ze skla a chirurgické oceli, která odolává vysokým teplotám.

 

Umělohmotná stříkačka je striktně určena pro jednorázové použití, a již po krátké době se při vyšších teplotách deformuje. Aplikace převařovanou plastovou stříkačkou není zdaleka bezpečná. Kromě toho, že "propouští" a má tendence netěsnit kolem pístu, takže byste riskoval/a, že Vám "matro" "uteče", se může stát, že se do krevního oběhu nedopatřením (lépe bloudstvím), dostane "faleš", tedy vzduch, takže hrozí embolie.

 

Proto Vám doporučuji, abyste použitou stříkačku, ani po sobě, natož po někom jiném, nikdy nepoužíval/a a bezpečně ji zlikvidoval/a. Nejlépe odevzdáním na výměnném místě nejbližšího kontaktního centra, nebo abyste ji odevzdal/a oblastním terénním pracovníkům, případně ji vhodil/a do Fixpointu, máte li nějaký v dosahu: 

http://www.progressive-os.cz/fixpoint

 

Kontakty na terénní programy a K-centra v ČR, najdete podle oblasti a typu služby, zde:

http://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/
http://www.drogy.net/databaze-kontaktu/

 

Pracovníci K-center, stejně tak i terénní pracovníci, Vám stříkačku rádi vymění, případně Vám ještě přidají až další 3 navíc. K nim dostanete "propriety", potřebné pro bezpečnou aplikaci, například speciální sterilní aplikační vodu, dezinfekci, tzv. "rozdělávačku", buničinové čtverce, případně i hojivou mast. Pokud byste neměla k výměně stříkačku žádnou, i tak zdarma dostanete až tři čisté stříkačky s příslušenstvím.

 

Od věci ani není, alespoň na chvíli opanovat svoji náruživost, aplikaci odložit a koupit si sterilní stříkačku v lékárně, nebo zdravotnických potřebách.

 

Podrobnější informace k infekčním hepatitidám, tedy žloutenkám, najdete na stránkách naší poradny zde: 

http://www.drogovaporadna.cz/drogy-a-nemoci/hepatitidy.html

 

Stačí takto?

 

Buďte na sebe opatrný/á,

Amrit Sen.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko