fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Drogy

Baluška

Dobrý den,
prosím, mohli byste mně napsat jak ovlivňuje dlouhodobé užívání drog psychický stav uživatele.

Děkuji Vám předem za odpověď.

S pozdravem XXX

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

na podobnou otázku se těžko odpovídá.

 

V odpovědi by hrála roli celá řada proměnných - krom toho, že jsme každý jedinečný a ne s každým se stane totéž, záleželo by například i na kontextu, ve kterém je droga užívána (právní kontext, zdravotní anamnéza, rodinné, sociální a finanční zázemí), na typu drogy samotné, na délce užívání, na frekvenci a velikosti dávek (co přesně máte na mysli označením "dlouhodobé užívání"). Stejně tak by záleželo na tom, v jakém okamžiku byste psychický stav sledoval (zda v době užití, během vysazování, nebo až nějakou dobu po úspěšném vysazení). Řada psychických problémů během dlouhodobého vysazení postupně (někdy i rychle) odeznívá.

 

I z toho důvodu se více dočtete jednoduše o "účincích na psychiku" než o "dopadech dlouhodobého užívání na psychický stav". Možná by pro určitou představu stačilo pročíst dostupné informace o účincích na psychiku u jednotlivých drog přímo na stránkách poradny a vzít v úvahu, že délka užívání nehraje vlastně až takovou roli. U všech najdete popis jejich účinků - často se týká jak tělesných, tak psychických projevů (včetně závislosti), u některých jsou popsané i dlouhodobé dopady užívání - často jsou však zaměřeny spíše na somatický stav a to zejména z toho důvodu, že řada psychických problémů se po vysazení vytrácí.

 

Nejspíš to není odpověď, kterou byste čekal. A proto v případě, že byste o to stál, můžete zkusit svou otázku více rozvést a konkretizovat, abych věděla, kam míříte. Je možné k tomu využít i skrytou poznámku, díky které bude dotaz přístupný po zadání kódu pouze vám a pracovníkům poradny.

 

Stačí to v tuhle chvíli alespoň takhle?

 

Z důvodu zachování anonymity jsem ve vašem dotaze smazala uvedené nacionále.

 

S pozdravem,

Gabriela M.

 

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko