fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

zrušení trvalého pobytu

anička

19letá dcera našich příbuzných odešla z domova ke svému dočasnému příteli/bez zaměstnání/,ona je nepříliš zdatnou studentkou střední školy.Způsob jejich života je krajně nezodpovědný,založený na neschopnosti zajistit si životní prostředky.Oba jsou navíc drogově závislí.Rodiče se obávají případných sankcí exekutorů.Dcera se odmítá domů vracet,stýká se s pochybnými existencemi.Rodiče bydlí v rodinném domě zatíženém hypotékou a z tohoto důvodu by rádí zrušili dceři při nemožnosti nápravy z její strany trvalý pobyt

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

nejjednodušší by bylo dceři situaci vysvětlit a domluvit se s ní na zrušení trvalého bydliště na adrese rodičů. A s tím jít na úřad. Tam už by měli poradit co dál. Tím by se pro ni stal příslušný úřad tzv. ohlašovnou a byla by bez trvalého bydliště. V případě, že není dcera s domluvou svolná, pak mají rodiče zjednodušeně dvě základní možnosti:

 

1. sami podat na příslušný úřad návrh na zrušení trvalého bydliště a žádost zdůvodnit (dceřina závislost, možné dluhy a následné exekuce by v tomto směru mohly stačit, pro jistotu se zeptejte přímo na úřadě); během několik týdnů pak následuje správní řízení, k němuž by měla být přizvána i dcera (ta by si však musela převzít poštu, v případně nevyzvednutí funguje fikce doručení). Samotné řízení, rozhodnutí, lhůta pro odvolání.

 

2. udělat si notářsky ověřený soupis majetku a uchovávat všechny doklady spojené s nákupem dražšího vybavení bytu (ochrana pro případ exekuce).

 

Zkuste se obrátit přímo na úřad, případně na občanskou právní poradnu (jejich služby jsou zdarma). Pokud jste z jen trošku většího města, nebudete první, kdo něco podobného řeší. Případně se můžete obrátit na naši poradnu, jejíž služby jsou rovněž zdarma - kontakt přikládám:

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Rádi poradní i telefonicky nebo mailem. 

 

A kdyby bylo potřeba, znovu napište.

 

S přáním pěkného dne,

Gabriela M.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko