fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

téhotenství a pervitin

Jolana

Zjistila jsem, že jsem těhotná. Jsem na perníku a vůbec nevim co mám dělat.

Odpověděl: Markéta Kordová

Dobrý den, Jolano.

Moc informací nepíšete, ale každopádně je dobře, že jste se ozvala.

 

Netuším, jak dlouho Vaše těhotenství trvá, ani jaké máte další plány. Můžete klidně napsat více, lze využít i skrytá poznámka, která není součástí veřejné části webu, nikdo ji tedy (krom Vás a pracovníku této Drogové poradny), neuvidí.

 

U pervitinu je to tak, že v prvním měsíci těhotenství miminko buď přežije, bude v pořádku a poškozené buňky se nahradí. Nebo nepřežije a dojde k samovolnému potratu. Teď to možná vyzní špatně, ale je to takové ,,buď" a ,,nebo"...

 

Netuším, jak pokročilé je Vaše těhotenství, ani jak to dál s drogami vidíte. Pokud máte obavu pervitin vysadit s ohledem na miminko, tak stimulační drogy nevyvolávají fyzický návyk (který by pak pociťovalo i nenarozené dítě). Vysazení pervitinu není pro miminko takový šok, jako kdybyste byla uživatelkou látek opiátového typu, na které fyzický návyk je. V tomto případě, by to chtělo se dalším konzumacím již zcela vyhnout, jelikož užívání pervitinu v průběhu těhotenství má samozřejmě vliv na nenarozené dítě. Ale chápu, že to pro Vás může být obtížné, proto doporučuji využít odbornou pomoc.

 

Jak jsem již zmínila, moc informací nepíšete, tudíž nedokážu posoudit, nakolik obtížené by pro Vás bylo zajistit dítěti vše co je třeba, jak je na tom otec dítěte (zda je také konzumentem drog) a jak se k celé situaci staví, zda máte dostatečné zázemí, pravidelný příjem, zda máte někoho, kdy by byl ochoten Vám pomoci, jak to sama vidíte s Vaší konzumací drog atd...

 

Nicméně, uvádíte, že jste z Prahy. Bylo by rozumné to vše celé začít řešit, můžete se obrátit na naše ambulantní zařízení, které má ve své nabídce služeb i program pro závislé matky/uživatelky a v osobním kontaktu se poradit co a jak dál. Níže kontakt a další info, viz přiložený odkaz.

 

Denní stacionář, SANANIM

Janovského 26, Praha 7

 

 (nedaleko Veletržního paláce, mezi zastávkami tramvaje Strossmayerovo náměstí a Výstaviště - mapa Otevřít odkaz v novém okně; vchod se zvonkem přímo z ulice)

 

Telefon:    220 803 130, 220 800 041, 605 212 175

Email:  stacionar@sananim.cz

 

Provozní doba:

Pondělí: 8.00 - 16.00

Úterý: 8.00 - 17.00 (16.00 - 17.00 - rodič. konzultace)
Středa: 8.00 - 16.00
Čtvrtek: 8.00 - 16.00
Pátek: 8.00 - 15.00

 

Více o zařízení zde: http://www.sananim.cz/denni-stacionar-(dst).html

 

Zde konkrétně informace pro matky: http://www.sananim.cz/denni-stacionar-(dst)/informace-pro-matky.html

 

Nejenom, že byste si zde mohla o všem pohovořit a získat potřebnou podporu ve Vašem rozhodnutí (ať je jakékoliv). Pokud byste se rozhodla pro abstinenci a miminko si ponechat, zde by Vám poradili jak se během těhotenství na vše připravit + sociálně-právní pomoc (dávky pobírané v rodičovství, sociální dávky, bydlení, výživné na dítě atd.).

 

Dále vkládám odkaz s informacemi o terapeutické komunitě, která se přímo specializuje na léčbu matek/uživatelek. Zde probíhá léčba drogové závislosti a matka má své dítě po celou dobu u sebe, nejsou tedy separovány. Pokud byste měla zájem o pobyt v této komunitě, ve výše zmíněném Denním stacionáři, by Vám kolegové pomohli vše zprostředkovat a zařídit.

 

Více informací o tomto léčebném zařízení, kde se matky léčí společně se svými dětmi zde:

http://www.sananim.cz/terapeuticka-komunita-karlov-(tkk)/lecba-matek-s-detmi.html

 

O podmínkách příjmu do zařízení se dočtete zde:

http://www.sananim.cz/terapeuticka-komunita-karlov-(tkk)/lecba-matek-s-detmi/prijem-klientek.html

 

Pečlivě si prostudujte veškeré informace, pokud by Vám něco nebylo jasné nebo měla doplňující dotazy, nebojte se znovu napsat.

 

Pokud mohu doporučit, s řešením situace bych dlouho neotálela.

 

Jak Denní stacionář, tak terapeutická komunita Karlov, jsou součástí stejné organizace (SANANIM) jako tato webová poradna, kam jste napsala. Tato zařízení tady nejsou proto, aby matky/uživatelky nějak kompromitovala. Naopak, jsou tu zde, aby jim (potažmo jejich dětem) pomáhala. Nebojte se s kolegy spojit.

 

Držím palce a budu moc ráda, když dáte vědět, jak to s Vámi dál vypadá.

 

Mějte se hezky a buďte na sebe opatrná. V případě potřeby kdykoliv napište.

 

S pozdravem MK

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko