fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Zbavení svéprávnosti

Mako

Dobrý den, lze člověka závislého na pervitinu, který trpí toxickou psychozou, dočastně zbavit svéprávnosti? Jde o to, že díky drogám se zadlužuje a dluhy a exekuce pak dají na jeho rodinu, která s tím nemůže vůbec nic dělat. Několikrát i vyhrožoval sebevraždou,ale nikdy se o ní nepokusil. Má zákaz řízení, přesto řídí pod vlivem drog a auto nemá ani povinné ručení. Před měsícem byl policií převezen do Bohnic na detox protože napadl manželku,ale po 10ti dnech ho zase pustili a vůbec nic se nezměnilo. Prosím poradte co delat.

Odpověděl: Markéta Kordová

Dobrý den.

O zbavení způsobilosti k právním úkonům rozhoduje soud a má to svá přesná pravidla a postupy. Je to už jiná odborná oblast, proto si Vás dovolím o bližší informace o těchto záležitostech odkázat přímo na právní poradnu, která se úzce specializuje oblastí nelegálních drog a problémům s nimi spojenými. Můžete zde zkonzultovat i dluhy dotyčné osoby a probrat, zda jde nějakým způsobem ochránit tímto zatížením rodina atd.

 

Pokud byl problém s osobní návštěvou, lze se s poradnou spojit buď telefonicky, přes email nebo prostřednictvím poradny na webu obdobným způsobem tak, jak jste to udělal/a zde - tedy zadat nezávazný, bezplatný a anonymní dotaz. Služby jsou bezplatné. Více informací v odkazech níže.

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95

Praha 3 - Žižkov

 

Tel: 222 582 932, 736 760 701 (k osobní konzultaci je nezbytné se předem objednat)

Email: ppano@asociace.org

 

Web: www.asociace.org Otevřít odkaz v novém okně

 

Webová poradna:  http://www.asociace.org/pravni-poradna-webova-poradna.php

 

Dále doporučuji, aby se někdo z rodiny (nejlépe asi manželka) obrátil/a na nějaké odborné zařízení pracující s uživateli drog a v osobním kontaktu využila poradenských služeb pro rodinné příslušníky. Nejenom, že si doplní informace, ale může se poradit jak s partnerem vhodně komunikovat, jak ho motivovat, aby i on pomoc využil, jaká nastavit pravidla, co dělat když nebudou dodržována, jak se připravit na situace, pokud by se agrese opakovala a jak se ochránit... Je toho zkrátka mnoho co nelze úplně dobře přenést do této formy komunikace po netu a je výhodnější osobní kontakt, včetně podpory.

 

Netuším, kde zmíněná rodina žije, ale pokud není problém Praha, lze se obrátit přímo na naše specializované zařízení pro partnery a rodiče závislých osob, zde kontakt:

 

Poradna pro rodiče, partnery a osoby blízké, SANANIM

Žitná 1574/5, Praha 1

mapa

 

Mob: 739 268 527

Email: rodice@sananim.cz

 

http://www.sananim.cz/poradna-pro-rodice-(ppr).html

 

Dále můžete mrknout na základní obecné informace pro blízké osoby:

http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke.html

 

Zdali je rodina úplně odjinud, napište prosím znovu (může napsat i sama partnerka zmíněné osoby), prosím o upřesnění větších měst, které jsou v dobré dostupnosti, pokusíme se vhodně nasměrovat jinam.

 

Kdyby následoval další útok, jak vůči sobě nebo okolí, ihned volat záchranný systém a pomoc!

 

Kdyby bylo třeba se na něco doptat, neváhejte buď Vy, nebo kdokoliv jiný zase napsat. Mějte se hezky.

S pozdravem MK

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko