fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak z toho.

Helík

Nutně potřebuji vědět, jak přestat nadužívat Alnagon. Jestli existuje nějaká substituce.

Odpověděl: Jakub Chudomel

Dobrý den,

 

díky za dotaz. Nadužívání Alnagonu bylo především v době před pár dekádami u nás dost rozšířené. Určitě i proto, že jej bylo možno pořídit v lékárně bez předpisu. A to i přes to, že účinná látka v Alnagonu je kodein, tedy opioid, konrétně derivát morphinu.

 

Proč začínám takto ze široka. Opioidy patří mezi látky s nějvyšším závislostním potenciálem, asi nejznámnější drogou z této skupiny je heroin. Opiáty vyvolávají silnou fyzickou i psychiskou závislost, která s sebou přináší i tzv. příznaky z odnětí, neboli abstinenční syndrom.

Terapie závislosti postupně snižujícícmi se dávkami opiátové substituce existuje, ale jde opět o různé preparáty s obsahem opiátů a proto ji můžete získat pouze z rukou odborného lékaře.

 

Nepíšete, jak dlouho a v jakém množství Alnagon užíváte, což je pro alespoň obecné posouzení vaší situace základní informace, nicméně chcete li svoji závislost opravdu řešit, bez odborné pomoci se neobejdete. Látky používající se při substituci lze pořídit určitě i na černém trhu, ale věřte mi, že závislosti se bez odborné pomoci nezbavíte. Nesprávným dávkováním ji spíše upevníte, případně se vážně ohrozíte na zdraví.

 

Také nepíšete, odkud jste. Doporučím vám pražské pracoviště CADAS Sananim, Spálená 12, Praha1. Telefon 222 924 245, nebo 603 831 815. Před návštěvou se musíte telefonicky domluvit na termínu. Bydlíte li mimo Prahu a chtěl byste zkusit jiné pracoviště, napište a já vám rád doporučím nějaké bližší.

 

Hodně sil a správných rozhodnutí J.Chudomel

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko