fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

kardioveskulární účinky drog

prosím o informaci o konkrétním úeinku drog na kardiovaskulární systém,s preferencí iv. podaných drog vitšinou udané arytmie,hypertenze ei hypotenze,lze úeinky blíže specifikovat. dikuji

Odpověděl: Jakub Minařík

Kompletně vám tuhle informaci asi nenapíšu. Vono by toho bylo moc. A kdybych měl vytvořit nějakou sofistikovanou informaci - tak by to bylo spíše na kapitolu do učebnice, než na odpověď do poradny. :-( Jen telegraficky:
Pokud se někdo intoxikuje psychotropní látkou - dochází obyčejně k nějaké reakci CVS - buď přímo efektem drogy, nebo nepřímo - při prožívání stavu změněného vědomí, nebo následkem ovlivnění jiného systému.Pervitin a jiné stimulanty obyčejně silně stimulují srdce, vyvolávají redistribuci krve z oblasti vnitřních orgánů do svalů. Dochází k urychlení srdeční akce a k vzestupu krevního tlaku.Tenhle efekt je zatížen asi nejvyšším rizikem různých arytmií, případně i selhání srdce.
Kanabinoidy také urychlují srdeční akci, ale mnohem mírněji.
Myslím že jisté riziko s sebou nesou také tzv. poppers. Vyvolávají prudkou vazodilataci cév - dojde k prudkému poklesu tlaku krve - srdce na to samozřejmě reaguje tak, aby byl zajištěn krevní oběh urychlením akce. Opět může dojít k k nějaké arytmii, v extrémbním případě ke komorové fibrilaci.
Tak mi proběhlo hlavcou - že nejen drogy, ale i příměsi, a další faktory - např. věk, zdravotní stav mohou silně ovlivňovat výsledný efekt. Vybavuju si např. kazuistiku, kdy babička skončila v nemocnici s infarktem, protože jí hodný vnuk nasypal pervitin do kávy.
Takže - je toho fakt hodně. Asi bych preferoval, kdybyste přišla s dotazem na jednu konkrétní látku. V téhle šíři je to fakt nezodpověditelné. :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko