Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

GGT

Hrabě

Moje aktuální hodnota je 1,9, ale nedostává se mi jasné odpovědi z hlediska závažnosti u různých lékařů.

Odpověděl: Markéta Černá

 

Dobrý den, Hrabě,

děkujeme za Váš dotaz.

 

Chápu Vaši nejistotu a strach z neznámého, občas jsou informace týkající se našeho zdraví jako španělská vesnice.

 

Odběry krve, které jsou prováděny kontrolují jaterní enzymy. Pokud se řeší problém s játry odebírá se ve většině případů GGT, ALT a AST. Samotný odběr GGT by nebyl jasným ukazatelem onemocnění. 

Co se týká Vašich hodnot, těžko posuzovat, referenční hodnoty se liší dle laboratoře ale obecně se udává že by měly být nižší než 1 ( to platí pro jaterní enzymy - GGT,ALT,AST). 

Pokud jsou tedy Vaše hodnoty dlouhodobě  1,9 máte téměř dvojnásobek normální hodnoty. Pokud by byly hodnoty nadále zvýšené mohlo by dojít  k rozvoji závažnějších komplikací jako je např. Jaterní fibróza, cirhóza nebo vznik karcinomu jater.

Jak sám píšete, zvýšené hodnoty jaterních enzymů souvisí (kromě jiného) s nadměrnou konzumací alkoholu. I když sám myslíte, že příjem alkoholu nemáte nijak přehnaný, Vaše tělo nesouhlasí i když se zatím nehlásí o slovo tak viditelně. Jako např. v období covidu, kdy udáváte, že jste pil mnohem více.

Doporučila bych Vám vyhledat adiktologickou ambulanci, kde můžete probrat své veškeré obavy a prokonzultovat svůj současný stav a vztah k alkoholu. Zde naleznete kontakty: https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/?t=3&r=

 

Zdraví máte jen jedno a je potřeba se o sebe postarat. 

Pokud byste potřeboval, určitě se na nás obraťte.

 

Markéta

 

Zpět