Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Maminka pije alkohol

Ančí

Dobrý den. Chtěla bych se poradit. Moje mamka už víc jak 6let pije tvrdý alkohol. Dá si ráno než jede do práce, jak přijede z práce dá si znovu a další panáky až do večera. Vypije půllitr sama denně. O víkendu má 2 půllitry a ještě jí pochybi. Do toho ještě kouří těch 20 cigaret denně. Vůbec se s ní nedá bavit a všechno vidí že je špatně. O jejím vzhledu ani nemluvím. Byla krásná a teď má tváře propadlé, vrásčitá. Je jí 50let a vypadá o hodně starší. Že sestrama si myslíme že je to kvůli tomu pití alkoholu. Když jsme se s ní o tom chtěli bavit ať s tím pitím něco udělá tak tvrdí že nemá s ničím problém a že jí máme nechat na pokoji. Prosím vás o radu co by jsme mohli že sestrama udělat aby tolik nepila? Moc děkuji za odpověď.

Odpověděl: Dana Pěčová

Dobrý den,

 

pravděpodobně něco předcházelo, než se matka propila do toho, co popisujete. Možná popíjela dříve, jen to nebylo tolik vidět.

 

Z vašeho emailu není jasné, zda s matkou se sestrami bydlíte a žijete, zda jste na ni finančně závislé, zda jste se sestrami plnoleté.

 

Pokud jste plnoleté a stojíte se sestrami na vlastních nohou, moc šancí, jak ji přivést do léčby moc není. Můžete po ni chtít, aby nebyla podnapilá, když se vidíte.

 

Pokud nejste plnoleté, můžete se obrátit na OSPOD (odbor péče o dítě) a žádat je o pomoc. Vzhledem k tomu, že vás svým pitím může ohrožovat, úřad může do celé situace vstoupit a matce léčbu nařídit.

 

Možná s matkou zkuste hovořit o tom, že o ni máte strach, že chápete, že s vámi o svých starostech a problémech nechce nebo nemůže hovořit. Že ji můžete pomoci najít odborníka, který ji může pomoci.

 

Držím vám palce, hodně štěstí 

Dana Pěčová

Zpět