Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

bratr

maky

Dobrý den nevim si rady .Bratr již byl jednou na léčenía stále pije.Přišel o práci a nemá kde bydlet.Přehazujeme si ho s bratrem jak horký brambor.Když neni u nás přespává venku.Na protialkoholní léčbu reaguje kladně,ale nikdy jsme nic podobného neřešili i přesto,že už tam byl.To si zařizoval sám.Ale ,když s ním o tom mluvím říká,že ho tam můžou vzít třeba až za rok.Chtěla bych vědět kam zavolat a jak ho tam objednat.sám určitě nezavolá děkuji za odpověd.

Odpověděl: Amrit Sen

Maky, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Chápu Vaše trápení i to, že si nevíte rady. Bratr nejspíš ví, že za něj nikdo, kromě něj, léčbu nevyřídí a ani nemůže. 

 

Doporučuji Vám tedy vyhledat odbornou podporu a pomoc především pro sebe, byť to nemusí být na první pohled zřejmé, v tomto čase ji potřebujete především Vy. Znamená to zavolat do nejbližšího zařízení, které poskytuje poradenské konzultace a další bezplatné služby rodinám a blízkým uživatelů návykových látek, alkohol nevyjímaje a domluvit si termín schůzky.

 

Při sezení, po podrobnějším seznámení se situací Vám zkušení odborníci doporučí konkrétní kroky, jak postupovat, co užitečného pro sebe i závislého bratra můžete podniknout, jak s ním komunikovat a jakých chyb se vyvarovat. Co je důležité, dozvíte se, jak se lze pokusit podpořit jeho motivaci ke změně, kontaktu s odborníky a další léčbě, jak koordinovat rodinnou součinnost.

 

Zároveň, nebo lépe poté, mu můžete předat kontakty na odbornou podporu a pomoc v dosahu. Asi tušíte, že pokud bratr nezačne konat sám, můžete se Vy i zbytek světa svléknout z kůže a rozkrájet na kousíčky, ale nezmění se nic. Jde tedy o to, abyste našla i v tak smutné a bezvýchodně se tvářící situaci smysluplné místo a dál žila svůj život.

 

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi kontakty pro Vás i bratra obratem pošleme. Jak je můžete podle oblasti a typu zařízení vyhledat sami, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html.

 

Budeme rádi, když se ozvete a dáte vědět, jak Vám je, jak se situace vyvíjí, jestli Vám byla odpověď užitečná.

Přeji Vám i bratrům vše dobré, držím palce! Amrit Sen

Zpět