Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

momentalni silna motivace prestat pit vs. hrozba deliria

shani

Dobrý den,
je mi 34 let, cítím se zdravá, ale jsem již dlouho závislá na alkoholu, piju průměrně 1,5 l vína dnně a rozhodla jsem se léčit. Jsem objednaná na addikt. ambulanci za 6 dní, ale včera přišla velmi silná motivace a chuť s mým alkoholismem zatočit, protože mám před sebou období z mnoha důvodů velmi vhodné, abych začala odvykat (abstinovat). Chtěla bych využít motivace a přestat pít teď hned a ne se v tom beznadějně plácat těch 6 dní co zbývá do návštěvy adiktologie. Bojím se ale, abych si nepřivodila delirium tremens. Již rok jsem neabstinovala déle, jak dva dny (několik sedmidenních období jsem snížila dávku alkoholu na 1-2 jednotky alkoholu denně, ale naposledy před 5 měsíci). Když nepiji mám abstinenční příznaky: třas rukou a nevolnost.

Moje prosba o radu zní: Mohu začít plnit své odhodlání hned aniž bych se ohrozila deliriem tremens? Snížila bych hrozbu deliria, kdybych něco málo pila? Kdybych dokázala snížit příjem alkoholu na jednu sklenku vína denně místo abych ze dne na den přesta pít úplně, mé odhodlání přestat pít by to nijjak nenarušilo (připadala bych si normálně, ne jako troska co se plácá v závislosti) a úplnou abstinenci bych zahájila až pod dohledem odborníka
Jsou nějaké další možnosti, jak bez medikamentů snížit riziko deliria?

Předem vám velice děkuji.

Odpověděl: Marie Saudková

Dobrý den, 

 

vzhledem k tomu, že jsme se dostali k vyřízení vašeho dotazu později předpokládám, že už jste mezitím navštívila adiktologickou ambulanci a vaše dotazy byly zodpovězeny. 

Pokud se tak nestalo kontaktujte mě prosím a já vám už mohu odpovědět obratem. 

 

Nyní tedy jen v krátkosti. Dávka vína kterou pijete není zanedbatelná a proto bych vám doporučovala alkohol vysazovat bud  detoxu, kam vás mohou z ambulance doporučit. Většinou se jedná o jedno až dvoutýdenní pobyt. Pokud máte při vysazení třes opravdu raději sama nevysazujte. Snižování dávky alkoholu, ale tak abyste se vyhnula třesu a nevolnosti určitě smysl má. 

 

Přeju vám hodně zdaru. 

V případě, že budete potřebovat se kdykoliv ozvěte.

 

Za drogovou poradnu

 

Marie Saudková

Zpět