Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Porucha udrzeni moci po konzumaci alkoholu

Vaneska

Dobrý den,

mému příteli je 42 let.Rád pije pivo.Tvrdý alkohol nikoliv.
Příjde mi však, že dokáže zkonzumovat piva nadměrně.Za den např. 10 ks lahvových.Konzumuje někdy i v pracovním týdnu. A několikrát se přihodila v noci nehoda.Všiml si mokrého fleku na posteli a sám nevěděl od čeho by to mohlo být.
Sám přiznal že nejspíš únik moči. Bohužel se často trápíme i s erektilní disfunkcí. Můžete prosím poradit co by mohlo pomoci, jelikož se mi nedaří ho přinutit navštívit lékaře.

Odpověděl: Amrit Sen

Vanesko, zdravím Vás,

 

chápu Vaše znepokojení, díky za důvěru. Takto na dálku nedokážeme my, ani nikdo jiný, určit příčinu potíží přítele, to může pouze lékař, po důkladném vyšetření, mohu tedy jen spekulovat.

 

Těžko říci, jestli mají potíže přítele somatický, nebo jiný důvod, proto mu doporučuji zajít k lékaři a absolvovat urologické vyšetření. Kromě dalších psychických příčin, bývá někdy pomočování a erektilní disfunkce průvodním jevem alkoholové závislosti, spíš pokročilejší. Možné je i to, že jdou somatické se závislostními ruku v ruce. 

 

Vašemu příteli tedy doporučuji, aby situaci konzultoval s psychiatrem - adiktologem a otevřeně s ním promluvil o všech okolnostech, které by mohly s potížemi souviset.

 

Vypadá to, že Váš přítel zatím není nakloněn tomu, aby svoje pití a související situaci řešil, bez jeho aktivit směrem k úzdravě se však nezmění nic, do té doby můžete očekávat pouze zhoršování situace i symptomů.

 

Z mého pohledu tím, kdo v tuto chvíli potřebuje podporu a pomoc, jste především Vy, protože se trápíte, možná dokonce více, než Váš příte.

 

Proto Vám doporučuji kontaktovat pracovníky zařízení, které poskytuje poradenství a další bezplatné služby blízkým uživatelů návykových látek, nejlépe specializovaného na alkoholovou problematiku, zavolat do nejbližší adiktologické ambulance, AT poradny, nebo obdobné služby a domluvit si termín schůzky.

 

Při osobním pohovoru, po bližším seznámení se situací, Vám zkušení odborníci doporučí konkrétní kroky, jak ji řešit, co užitrečného pro sebe i pro přítele můžete podniknout, jak s ním komunikovat a jakých chyb se vyvarovat. Také, jak se lze pokusit podpořit motivaci přítele ke kontaktu s oborníky a specialisty a případné léčbě, bez které, ať už jsou příčiny jakékoli, má li se něco pozitivním směrem změnit, neobejde.

 

Znamená to začít u sebe, protože kdo nedokáže pomoci sobě, těžko může být užitečný někomu dalšímu, v souvislosti s partnerem, který má problémy s alkoholem, to platí dvojnásob. Zároveň zvážit, jestli má smysl v takovém vztahu a oboustranném trápení s momentálně minimální vyhlídkou spokojeného života, setrvávat.

 

Někdy bývá tou největší pomocí nepomáhat, odpojit se a zkonsolidovat, konečně žít vlastní život. Často se stává, že především rodiče a partneři závislých chybně volenou podporou jen umožňují setrvávání blízkého v dalším užívání a přes nejlepší úmysly podporují jeho propad do ještě hlubší závislosti. Po čase přestanou žít vlastní život, přijmou závislostní vzorce chování a stanou se spoluzávislými, aniž by návykové látky užívali, onemocní spoluzávislostí, která může mít obdobné následky, jako užívání alkoholu, nebo drog a často nedokážou ze začarovaného kruhu bez podpory vystoupit.

 

Když napíšete, ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty obratem pošleme.

Jak je můžete podle oblasti a typu zařízení vyhledat sama, sami, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Pokud jste z Prahy, nebo okolí, můžete kontaktovat pracovníky naší specializované bezplatné Poradny pro rodiče, partnery a osoby blízké:

 

Poradna pro rodiče, partnery a osoby blízké (PPR) SANANIM

Žitná 1574/51

110 00 Praha 1

pevná linka: +420 284 824 234
mobil: +420 739 268 527
e-mail: rodice@sananim.cz

Web: http://www.sananim.cz/o-nas-1/poradna-pro-rodice-ppr.html 

 

Provozní doba

Pondělí: 9 - 19
Úterý: - čtvrtek 9 - 17
Pátek: 9 - 15

 

Můžete zkusit i Adiktologickou ambulanci

na Klinice Adiktologie v pražském Apolináři:

https://www.adiktologie.cz/adiktologicka-ambulance

 

 

Užitečné odkazy, další kontakty:

http://www.drogovaporadna.cz/alkohol.html

https://alanon.cz/ 

http://codependentanonymous.cz/beta/

https://www.anonymnialkoholici.cz/

https://www.anonymnialkoholici.cz/kontakt/

 

Volat můžete i na naši Poradenskou linku SANANIM:

+420 602 666 415,

každý všední den mezi 13 a 17 hodinou.

 

Přeji Vám i příteli vše dobré,

Amrit Sen.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět