Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pomoc pro alkoholika a spíš rodiče

Petra

Dobrý den, nevím kdr začít.
Můj bratr (29let) je vážný alkoholik a nevíme si s ním už rady celá rodina. Už se to s ním táhne pomalu cca 8 let, kdy nepracuje, má vsude5jen same dluhy, určitě už i exekuce a přes to ho táta s mámou mají doma, ačkoliv u nich nemá již trvalé bydliště. Jsou na to moc slabý, aby mu neotevřeli nebo ho nechali doma. A o to víc je to nepochopitelné, že on má za sebou rok ve vězení, když je hodně opilý tak je agresivní, rodičům pak nadává sprostě a osočuje je, že mu berou cigára a chlast, při tom oni jsou nekuřáci a slušní lidé. Je to horší a horší, nevím už co dál. Rodiče pořád říkají, jqk zavolají policii atak ale nic se neděje. Už to dál nemůžu snášet, bolí mě to každý den a každý den to poslouchám, co doma bylo zase za křik. Chtěla bych to řešit soudně, potřebuji se s někým poradit a začít to vážně řešit. Bojím se co by mohlo následovat. Bratr se totiž sám léčit nepůjde, dál bude u našich a dále bude probíhat šikana z jeho strany. Rodiče si toto nezaslouží jsou už v důchodu. Co mám dělat prosím? Jsem už bezradná 😔 děkuji.

Odpověděl: Amrit Sen

Petro, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Chápu náročnou situaci, ve které se podle všeho zmítá celá rodina i pocity bezmoci, kteríé ji provází. Soudní léčbu lze nařídit pouze, dopouští li se dotyčný prokazatelně protiprávního jednání pod vlivem, nebo v souvislosti s užíváním návykové látky.

 

Jak se k problému postavit, jak ho řešit a jak začít?

 

Doporučuji vám zavolat do nejbližšího zařízení, které se zabývá závislostní problematikou a poskytuje poradenství, konzultace a další bezplatné služby blízkým uživatelů návykových látek a domluvit si termín schůzky, není nad osobní pohovor.

Při něm, po bližším seznámení se situací, Vám zkušení odborníci doporučí konkrétní kroky, jak postupovat, jakých chyb se vyvarovat, a jak v náročné situaci ošetřit sebe, protože tím, kdo v tuto chvíli potřebuje podporu a pomoc, jste především Vy. 

 

V podobných případech bývá důležitá součinnost rodiny a společný postup, proto nebude od věci zapojit rodiče, začít ale můžete i Vy sama. Kromě informací o možnostech, jak situaci právně ošetřit, se dozvíte, zda a jak se lze pokusit podpořit bratrovu motivaci k pozitivním změnám, kontaktu s odborníky a případné léčbě. Bez jeho touhy po změně, podpořené vlastní aktivitou, se bohužel můžete Vy i zbytek světa svléci z kůže a rozkrájet na kousíčky, ale nezmění se nic, naopak, situace se bude zhoršovat. Pak nezbyde než poodstoupit a chránit sebe samou, to platí i pro rodiče, kteří bratrovi marně volenou pomocí jen umožňují jeho setrvávání v pití a podporují jeho propad do ještě hlubší závislosti.

 

Kontakty:

 

AT ambulance 

Psychiatrická klinika

Fakultní nemocnice Plzeň

Alej Svobody 80
323 00 Plzeň
Telefon:
+420 377 103 156
+420 377 103 157
Web: https://www.fnplzen.cz/

 

Kontaktní centrum POINT 14
Husova 14
301 00 Plzeň
Telefon: +420 377 235 526
Web: http://www.point14.cz

 

Kontaktní centrum Plzeň
Centrum protidrogové prevence a terapie, o. p. s.
Havířská 11
301 00 Plzeň
Telefon: +420 377 421 374
Mobil: +420 731 522 288
Web: http://www.cppt.cz


Budeme rádi, když se ozvete a napíšete, jak Vám je, jak si stojíte a jak se příběh vyvíjí. Také, jestli Vám byla odpověď platná.

 

Přeji Vám, bratrovi i rodině vše dobré v čase adventním,

Amrit Sen.

 

 

 

 

Zpět