Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Problem prestat pit

Antero

Dobry den,

Jiz delsi dobu pozoruji, ze mam problem prestat ve spravnou chvili pit a odejit domu ze spolecenskych akci. Behem tyden alkohol nepiji vubec a pokud zustanu pres vikend doma, tak taky ne. Problem nastava ve chvili, kdy jdu na najakou spolecenskou akci, tj. napriklad oslavu narozenin nebo proste jen s prateli do baru.

Jelikoz je na techto akcich normalni pit, davam si vetsinou pivo nebo vino, ale neumim potom napr. po 4 pivech prestat a piji v podstate dokud se nejde domu. Posledni dobou se to ale zhorsuje, a tak napr. ve 2 rano, kdy ostatni odchazi domu dostanu napad, ze prece jeset nechci koncit s vecirkem a tak sam pokracuji nekam do klubu, kde pokracuji v konzumaci alkoholu. Casto se pak vratim domu az rano a mam tzv, okno a je mi pak zle cely den. Mam z toho samozrejme vycitky svedomi, stoji me to spoustu penez a tak pote nejakou dobu nepiji vubec, napr. tyden nebo dva, nez se objevi nejak dalsi spolecenska akce.

Jsem z toho jiz zoufaly, jedine jiste reseni mi pripada zustat doma a nikam nechodit, potom se alkoholu vubec nedotknu. Ale nechci zase ukoncit kontakt s prateli kvuli domu, ze neumim pit alkohol s rozumem.

Cely problem se zhorsil za posledni rok, od te doby, co jsme se rozesli s pritelkyni. Mam pocit, ze si nadmernou konzumaci snazim dodat sebevedomi a zahnat uzkost z toho ze jsem sam a chtel bych se seznamit,

Mohli byste prosim poradit jak nejlepe z teto situace?

Dekuji mnohokrat

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Antero.

 

Podle toho, co píšete, tak přepíjíte rozchod, možná i nějakou prázdnotu v sobě samém. Jakmile začnete pít, ztrácíte nad pitím kontrolu, nedokážete přestat. Následně máte ne jen kocoviny, ale docela často i tzv. okénka - výpadky paměti, kdy nevíte, co se dělo. Ta jsou často znamením, že máte s pitím problém.

 

Nejjednodušší mi připadá prostě alkohol přestat pít a abstinovat. Však to dnes již není nic neobvyklého - celkem běžně nepijí těhotné a kojící ženy, nebo ti, kteří budou řídit, nebo ti, kteří mají problém s kontrolou nad pitím, nebo ti, kteří jsou alkoholici a nechtějí se k pití už nikdy vracet, existuje spousta lidí, kteří nepijí, protože jim alkohol nechutná nebo vadí, nebo ti, kteří užívají léky, které se nesmí s alkoholem kombinovat , nebo ti, kteří mají nějaké jiné zdravotní komplikace - chci tím říct, že nepít alkohol, není zas tak vzácné a neznamená to nutně zůstat sedět doma zavřený.

 

Je možné, že zjistíte, že nedokáže na akcích, kde se pije, nepít ... pak by stálo za to zvážit tam vůbec nechodit, alespoň nějakou dobu, a hledat jiné cesty zábavy, zkusit se s přáteli stýkat i mimo s alkoholem spojené společenské akce.

 

Ale kdo ví, možná nebude až tak těžké říct přátelům, že nepijete, protože se vám to vymyká z rukou a tak zkoušíte nepít. A třeba, pokud nezačnete na akci pít, to nebude až takový problém. Možná to povede k tomu, že na večírku nebudete tolik zábavný, nebo se nebudete tolik bavit a odejdete domu dřív.

 

Co vy na to? Bylo by to pro vás přijatelné řešení? Osobně mi připadá nejjednodušší to aspoň na dva měsíce zkusit a pak byste viděl. Co říkáte?

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět