Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkohol

Veronika

Dobrý den,
Moje maminka je závislá na alkoholu už řadu let, většinou pije tvrdý destilát, kombinovaný s antidepresivními léky. Pije nepravidelně, někdy je střízlivá a ta nejlepší máma na světě třeba i celý týden, nebo měsíc, pak však dokáže proležet v posteli s kocovinou i tři dny za sebou. Pokud se napije chová se střídavě agresivně, pomstychtivě( zlost většinou obrací na mě a mého otce, my jsme ti špatní, co nechceme, aby pila), vzápětí propadá lítostivosti a plačtivosti( lituje hlavně sebe) a touží po pozornosti. Její pití má bohužel několik důvodů. Před více než třiceti lety se sama pokusila několikrát demonstrativně o sebevraždu, což donutilo mého staršího bratra, aby si sám vzal život. Od té době je celá naše rodina, přes snahu o nápravu, léčení i odbornou pomoc rozklížená a ve vleku té tragédie. Můj otec už rezignoval( maminka léčbu odmítá, nevím jestli si vůbec připouští, že jí potřebuje a jak ubližuje svému okolí), ale mě její osud, třebaže je jí už 70 let, není lhostejný. Když se napije i já mám náladu, že bych jí něčím praštila, zlobím se na ní a někdy je lepší se jí i vyhýbat, ale když je střízlivá, je to obětavá, podnikavá a veselá osoba.

Obracím se na Vás s radou, co s tím. Už jsme vyzkoušeli nejrůznější psychology, ale nic s toho nepomohlo. Jak mám mámu přesvědčit, že má potíže? Jak s ní mám vlastně o tom mluvit, aniž by se neurazila, nezačala mi všechno vyčítat a nebo brečet a litovat se? Jak jí ukázat, že mě její stav trápí a vadí zároveň, aniž bych měla obavu, že si opět sáhne na život?

Bydlím u Karlových Varů, možná mi poradíte na koho bych se mohla obrátit. A nechci žádného psychiatra a podobné lidi, ty mojí mámu dostali před lety tam, kde je, cpali do ní jen prášky. Potřebovala bych skutečného odborníka, ochotného a vstřícného.

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď a snad i radu.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Veroniko,

 

píšete, že problémy maminky se táhnou celé roky. Bohužel máte z minulosti (nevím, jak je to dlouho) špatné zkušenosti s pomocí, proto nechcete doporučení na lékaře, ale vlastně hlavně na někoho, kdo vás nebo i maminku vyslechne a nebude hned nasazovat medikaci.

 

Obávám se, že s ohledem na věk maminky (70 let) by nějaké kvalitní lékařské vyšetření bylo na místě. Pokud pije delší dobu a je jí 70 let, mohly by se u ní objevovat už i další potíže - jednak související s déledobějším pitím (psychické, ale i fyzické - játra), jednak s ohledem na její věk. Rozhodně bych vám tedy doporučila obrátit se na lékaře, psychiatra, který by maminku v první fázi vyšetřil - zjistil, jak je na tom po fyzické stránce, psychicky, s pamětí, inteligencí a schopností dohlédnout následky svých činů a případnou motivací ke změně.

 

V takto vysokém věku řada lidí už nic moc měnit v životě nechce a motivovat je ke změně chce hodně trpělivosti a čas. Jak se na změnu dívá vaše maminka?

 

V případě, že by o to stála a vyšetřenjí by potvrdilo, že dokáže z kontaktu profitovat, dával by mi smysl nejspíš nějaký déledobější kontakt s psychoterapeutickým potenciálem. Ten však bude maminka schopná využít pouze za střízliva, nikoli pokud bude docházet opilá, případně pokud bude v pití intenzivně pokračovat.

 

Aby člověk dokázal nepít, je někdy dobré nastoupit na detox a vysadit pod dohledem lékařů. Obzlášť v tomto věku. Naopak ale né každý detox přijímá všechny pacienty v tomto věku - rozhodně bude potřeba doporučení a fyzické vyšetření, aby bylo jasné, že vysazení maminka zvládne.

 

V době, kdy maminka nepije - jak to zvládá? Užívá nějaké léky? Má s vysazením potíže?

 

Z dlouhodobého hlediska je někdy dobré zvážit i podporu v podobě medikace - ale samosebou takové, která nemá závislostní potenciál, ale spíš pomůže utlumit chutě na alkohol, zlepší náladu. Pokud máte špatné zkušenosti z minula, pak by bylo dobré zajít k lékaři i s maminkou a na vše se podrobně vyptat tak, abyste věděla co užívá a proč, a následně rozumněla tomu, co se s ní děje.

 

Ale vše záleží na mamince a na tom, jestli o nějakou změnu stojí. Pokud né, jsou vaše možnosti velmi omezené. Samosebou s ní můžete mluvit o tom, co vidíte, čeho si všímáte, jak to prožíváte - neútočte a buďte konkrétní - vidím, že se motáš, máš tu nepořádek, jsi neupravená, vyfoťte ji a pak ji foto ukažte, mluvte o tom, že ji máte ráda a záleží vám na ní, ale tohle vám dobře nedělá, je vám smutno, nechcete u toho být (a pak tam také nebuďte a v případě, že bude opilá, odejděte). To je lepší, než dávat ultimáta, vyhrožovat nebo citově vydírat. Nastavte si pravidla, a těch se držte. Je-li to tak, že si sama moc neumíte představit, jak to udělat, můžete se obrátit na poradnu, kde vyslechnou a podpoří vás, poradí vám, jak s maminkou komunikovat a proberou s vámi možnosti léčby v jejím věku. 

 

Píšete, že žijete poblíž Karlových Varů, níže proto přikládám odkaz na Kontaktní centrum Světlo, které vede Richard Vodička. Krátce jsem s ním mluvila po telefonu a rádi vás vyslechnou, stačí se jen telefonicky objednat. Služby centrum poskytuje velmi diskrétně a zdarma. V první chvíli by bylo asi nejlepší, kdybyste do centra zašla sama a následně byste se domluvili, zda přizvat i maminku a otce. Předpokládám, že je vám jasné, že se nic rychle nevyřeší a bude to chtít spoustu času.

 

K - centrum Karlovy Vary

Sportovní 359/32

360 09 Karlovy Vary

Tel.: 727 954 163

kctpkv.svetlozs@seznam.cz

www.svetlokadanzs.cz

vedoucí K - Centra Karlovy Vary: Richard Vodička, tel.: 773 140 022 - volejte klidně rovnou jemu!

MÁME OTEVŘENO:
Pondělí až pátek:

od 7.30 do 16.00 hod.

 

Více zde: https://www.svetlokadanzs.cz/sluzby/k-centrum-karlovy-vary/k-centrum/

 

 

Budu ráda, když napíšete, jak jste se rozhodla s objednáním. A kdyby bylo potřeba, znovu napište.

S přáním hodně trpělivosti,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět