Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

6 piv denně

boris

Dobrý den,5 let denně piju 3 až 8 piv.Týden abstinuju a taky nekouřim.jsem občas dost nervní,jinak to jde.za jak asi dlouho,přestanu myslet na pivo?pomůže třeba sport?tvrdý alkohol jsem nikdy nepil,ale včera jsem měl chuť na rum co byl ve skříni.radši jsem ho odnesl sousedovy.mám rodinu a nemohu jít do odmašťovny.jinak bych tam už byl 10 krát.díky za odpověď.
Boris

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Borisi,

 

jak dlouho budete bojovat s chutěmi vám říct dopředu nedokážu. Je to hodně individuální. Je však velmi pravděpodobné, že čím déle vydržíte a čím více budete vědět, co bylo důvodem vašeho pití, tím pravděpodobněji se vám podaří odolat a chutě zvládat. Nicméně někdy se chutě vrací i po delší době zdánlivě zcela nečekaně.

 

Nejspíš by vám mohlo pomoct to, co sám navrhujete - třeba sport, hledání nových aktivit a rituálů, kterým se budete věnovat místo alkoholu. Dobré je trávit čas s rodinou, nebo ve společnosti, kde se cítíte dobře a která vám pomůže odpoutat pozornost od chutí na alkohol. A stejně tak bývá velmi užitečné mít někoho, s kým můžete otevřeně o všem mluvit. Může to být abstinující přítel, nebo někdo blízký, který váš problémnebude zlehčovat, ani vás pokoušet. Z toho důvodu může být někdy lepší najít si nějakého odborníka, který není v situaci osobně angažovaný, ale vyslechne vás a nebude vás soudit. Co vy na to?

 

Píšete, že tímto stylem jste pil už dobrých 5 let. Nezmiňujete se, co bylo tím původním důvodem - byl to pro vás večerní rituál, jak se zbavit stresu? nebo to byla cesta, jak být společenský? řešil jste tak třeba nějaké úzkosti nebo deprese? nebo jste jen nevěděl, co dělat a měl jste kamarády, co na tom byli stejně? Jde totiž o to, že pokud byly na začátku nějaké potíže, nejspíš se v plné intenzitě s vysazením alkoholu vrátí. I proto bývá asbtinence jen začátek cesty a né cíl. A ze stejného důvodu se vyplatí mít po ruce někoho zkušeného, kdo vás bude na této cestě provázet. 

 

Často je to tak, že člověk, který začne abstinovat a chce u toho vydržet, zjistí, že by chtěl být také šťastný a spokojený ... a k tomu je pak někdy potřeba to, čemu říkáme léčba - může jít o pobyt v léčebně, ale není to nutně potřeba. Pomoc a podpora v abstinenci může mít i řadu jiných podob - často je to rozhovor, zpětná vazba bez odsouzení a výčitek, prostor pro vypovídání se ... to vše můžete najít ve svépomocné skupině, na skupinové nebo individální terapii, v rámci poradenství apod. Je to prostor, kde můžete bez soudů a výčitek mluvit o tom, jak se vám abstinence daří a nedaří, co vám po vysazení alkoholu chybí, co vám pomáhá, co je pro vás těžké, jak se cítíte, co vás trápí, s čím bojujete, co byste potřeboval, abyste se cítil šťastný. V léčebně je toto vše koncentrované v několika měsících a v bezpečném prostředí bez alkoholu.

 

Důvodem pro takové pátrání v sobě samostném, hledání porozumění tomu, co mě k alkoholu táhlo a co se se mnou děje, je snaha předejít tomu, abyste se k užívání vrátil. Často jsou to totiž právě emoce a emočně vypjaté situace, stres apod, které znovu oživí chutě na alkohol a člověka dovedou zpátky k alkoholu. Mít si s kým promluvit může v takové náročné chvíli hodně pomoct.

 

Někdy je to dokonce tak, že zjistíte, že jste prostě celoživotně trochu méně veselí, než ostatní ... a pak je na místě vyhledat odbornou pomoc v podobě psychiatra a podpory léky nebo alespoň bylinami.

 

Kdyby vám kterákoli z forem této pomoci dávala smysl, můžete se obrátit například na nejbližší skupinu anonymních alkoholiků nebo na AT poradnu. Kontakty najdete zde, nebo napište, která větší města jsou vám dobře dostupná, kontakty vám ráda pošlu.

 

V tuto chvíli snad tedy alespoň takto. S pozdravem a přáním, aby bylo brzo lépe, vydržel jste, a nebo se nenechal rozhodit případnými obtížemi,

Gabriela Minařík.

Zpět