Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkohol

Michaela

Dobrý den, mám mamku alkoholičku, která pije zhruba 3 roky. Nutno podotknout, že to bylo nepravidelné a to s různými odstupy. Bohužel je to v poslední době horší. Pila někdy každý den, někdy jen o víkendu a to víno a někdy i destiláty. Já s mojí babičkou jsme jí sehnaly odborníka. Bohužel i přes to, že chodí ke specialistovi, pokračuje dál. Teď byla měsíc úplně v pohodě, bohužel přišel zlom a zhoršilo se to. Sama si to uvědomuje, chce přestat, ale nejde jí to.
Tímto bych se Vás chtěla zeptat, co si o tom myslíte, jaký na to máte názor a případně pokud máte nějaké rady.
Mám už totiž o ni strach a hrozně bych jí chtěla nějak pomoci.

Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Jiří Tupý

Dobrý den Michaelo,

vnímáme - jak i sama píšete - že chcete své mamince pomoci. Vidíte, jak se pitím ničí a přála byste jí, aby se jí vedlo lépe. Píšete, že si sama maminka uvědomuje, že je to takto špatně a že by se svou situací měla něco dělat. Dokonce píšete, že sama chce přestat - z toho důvodu ambulantně dochází za specialistou. Přesto se jí nedaří boj s alkoholem vyhrávat.

Píšete, že po měsíční pohodě přišel zlom, po kterém se pití zhoršilo. Obecně řečeno je velice těžké abstinovat, pokud člověk nezmění své prostředí a denní režim. Jinak řečeno - pokud se člověk dostane do závislosti příliš hluboko, je na místě vážně uvažovat o pobytové léčbě, která u nás probíhá v nemocnicích nebo terapeutických komunitách. Věříme, že pokud maminka dochází k odborníkovi, který se orientuje v problematice závislostí, tuto možnost probírali nebo budou probírat; tím spíše, pokud jí ambulantní léčba nebude stačit. Někdy to trvá delší dobu, než se člověk zápasící se závislostí rozhoupe a dospěje k důležitému rozhodnutí, že ambulantní léčba již nestačí a nejlepší bude nastoupit do léčby pobytové. Je to běh na dlouhou trať. Těžko však takto na dálku říci, jaký typ léčby nebo péče by byl v tuto chvíli pro Vaši maminku nejvhodnější.

Pro člověka, který zápasí se závislostí, je vždy cenné, když může nalézat oporu u svých blízkých. Věříme, že i Vaše maminka vnímá, že Vám na ní záleží a že byste si přála, aby jí bylo lépe. Pro osoby příbuzné je to mnohdy vyčerpávající - často by rády nemocnému/závislému člověku co nejvíce pomohli, ale neví jak; často se pak střídají období naděje, během nichž to vypadá lépe, s obdobími zklamání, kdy se příbuzný opět propadá do sevření závislosti. Z těchto a dalších důvodů je zcela na místě, pokud si sám pečující příbuzný řekne o odbornou pomoc, která může mít např. podobu konzultací (podpora, informace atd.) - naše organizace provozuje pro tyto účely Poradnu pro rodiče a osoby blízké (http://www.sananim.cz/poradna-pro-rodice-(ppr).html).

Pokud nejste z Prahy a stála byste o odkaz na podobné zařízení ve Vašem okolí, rádi Vám ho pošleme.

Přejeme Vám hodně sil. Budeme rádi, když ještě napíšete, jak se situace vyvíjí.

Jiří Tupý

Zpět