Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jsem asi ve slepé uličce, ale nevím

Notorik

Dobrý den. Piju už přes 8 let, začínalo to pár pivy na večer, potom to bylo každý den a pořád jsem přidával a začínal pít dřív a dřív. Dnes jsem na tom tak, že úzkostlivě doplňuji zásoby ve své lednici. Každý den po práci, kde si beru benzodiazepiny, abych nějak ustál počínající absťák, tak do sebe naleju cca 13 piv a druhý den mám vždycky vokno, nebo se z toho pozvracím do postele, nebo pobleju sebe/zeď/podlahu/záchod... Někdy to rozjedu ještě víc, hlavně o víkendech. Myšlenka, že bych se každý den neopil nepřipadá v úvahu, nastaly by totiž hrozná muka, úzkosti, horor, nespavost, noční můry atd. Prostě každý den přechlastávám absťák z předešlého propitého dne. Už nemám koníčky ani kamarády, nic. Jenom alkohol. Uvědomuji si, že mám problém, ale nevidím z něj cestu a do léčebny nepůjdu. Jak bych to tam bez svých 13 piv ustál? A hlavně nechci přijít o řidičák. Auto potřebuji k odvážení a dovážení hektolitrů piva. Vlastně, jak to tak po sobě čtu, tak ani nevím, jestli se z toho vážně chci dostat. Prostě nedokážu cítit radost bez alkoholu. Toho se bojím, že bych se nemohl cejtit nikdy už dobře, kdybych nepil. Tak mi kdyžtak odepište, co si o tom myslíte, já si dojdu dočepovat.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

díky za důvěru a za dotaz.

Jestli tomu dobře rozumím, denno-denně se motáte v kruhu opilosti, počínajících abstinenčních příznaků, které přebíjíte benzodiazepiny, dalším večerním pitím ... a to stále dokola.

Na jednu stranu byste to nejspíš rád změnil. Ale pravdou je, že je to pro vás po tolika letech možná nepředstavitelné a děsivé. To všechno chápu. Nejste první, ani poslední, kdo něco takového prožívá a točí se v tomhle kolotoči. A máte pravdu v tom, že vysazení nebývá první dny nic příjemného. Ve vašem případě by to byl na místě lékařský dohled, tzn. vysadit při pobytu na detoxu. Jde o to, že kombinace benzodiazepinů a alkoholu je sama o sobě nebezpečná jak při užívá (riziko epileptických záchvatů, celkově velkého útlumu), tak při vysazování (epileptické záchvaty, delirium tremens, úmrtí aj.). Riziko, kterému byste se vystavoval v případě vysazování bez dohledu, je vysoké.

Samotné vysazení těchto léků a alkoholu pod dohledem lékaře trvá několik dní, někdy i týdnů. Dělá se opatrně tak, aby se předešlo zmiňovaným potížím. Nicméně příjemné to není, o tom žádná. Často jsou nejhorší první dny - cca 4-7 dní, to byste měl to nejhorší za sebou (úporná nespavost, třes, celkově je vám fyzicky zle apod.). V dalších dnech už se situace pomalu lepší. Detox by u vás trval nejspíš 2-3 týdny tak, abyste odcházel bez fyzických příznaků spojených s vysazením. 

Podle toho, co píšete, by však bylo dobré, aby byl pro vás detox pouze začátkem a navazovala na něj plnohodnotná pobytová léčba, ideálně v nějaké dobré léčebně alespoň se střednědobým pobytem, namátkou bych doporučila Červený Dvůr, ale stejně tak byste mohl zkusit kontaktovat pražský Apolinář, Bohnice. Většina lidí, kteří léčbu dokončí, odchází v mnohem lepším zdravotním stavu, a také s lepší náladou než s jakou do léčby vstupovali. Často je to tak, že začínají novou životní etapu, která je plná změn, ze kterých mají pochopitelně obavy, ale na které se také těší. A já věřím tomu, že čím víc do léčby sám ze sebe dáte, tím větší z ní budete mít užitek. A ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by litoval toho, že do léčby šel a dokončil ji. Ano, znám spoustu lidí, kteří z léčby v jejím průběhu odešli, ale spousta z nich se do léčby nakonec vrátila - s větším odhodláním a pokorou, chutí vzít svůj život do vlastních rukou, změnit ho a být zase šťastný. 

Abyste se domluvil na něčem konkrétním, budete možná potřebovat někoho, kdo se denně v tomhle kruhu nemotá s vámi, někoho střízlivého. Je dobré vybrat si léčebnu, zjistit, zda tam mají i detox a domluvit si termín nástupu. Pokud to zvládnete sám, dejte se do toho, níže posílám kontakty na léčebny. Pokud to sám nezvládnete, víte kde hledat pomoc? Na koho byste se v případě, že se rozhodnete pro změnu, mohl obrátit? Pokud ne, je možné požádat o pomoc v AT poradně, nebo kontaktním centru ... míst je více, stačí, abyste mi napsal, která větší města jsou vám dobře dostupná a poslala bych vám kontakty. Ať už zajdete kamkoli, nikde vás násilím do léčby nedovlečou. Vždycky to budete vy, kdo se bude muset rozhodnout. Nemusíte se proto bát zajít si s někým třeba i jen promluvit, popovídat se, nebo se zeptat, jak to vypadá na detoxu nebo v léčbě. Zkuste si pro začátek třeba jen posbírat informace. Za to nic nedáte.

Z toho, co jste napsal, je jasně vidět, že jste hodně na vážkách. Neumíte si život bez alkoholu představit. Taková představa vás děsí. Krom alkoholu nemáte vlastně už nic jiného, možná práci a auto. Na kole změny, jde o fázi uvažování. Po ní může následovat rozhodnutí pro změnu, ale stejně tak můžete přešlapovat ve fázi uvažování několik let, dokud neskončíte třeba v nemocnici.

Abych vyvážila vaše děsivé představy z vysazení, ráda bych vám teď popsala, co vás nejspíš čeká, když nevysadíte. Nejspíš vás nepotká všechno najednou, možná jen něco, ale bezesporu to takhle "v pohodě" nemůže být donekonečna. Na vašem místě bych se tedy minimálně úplně stejně bála i toho, když budete v tomhle kolotoči pokračovat. Jak myslíte, že to bude vypadat dál? Ano, může se stát, že vdechnete v noci zvratky a zadusíte se. Možná máte představu, že by to bylo rychlé a bezbolestné. Ale vůbec to tak být nemusí a často ani nebývá. Stejně tak epileptický záchvat může vést k úmrtí, ale často člověk přežije s následky spojenými s pádem při záchvatu nebo také s trvalým poškozením mozku v důsledku záchvatu. Může to znamenat ledasco - od toho, že skončíte s trvalými následky a poškozenou mobilitou, od pohybu celého těla, po ochrnutí obličeje, nebo také na oddělení pro dlouhodobě nemocné (LDN). Většinou však víte, alespoň částečně, co se děje. Pokud budete pokračovat, nejspíš se postupně začnete potýkat se zdravotními problémy. Ty mohou přicházet postupně, ale i naráz - kromě epileptických záchvatů, deliria tremens, vás také může potkat srdeční selhání, infarkt, selhání jater a na něj navazující potíže, které mohou končit například krvácením z jícnových varixů do trávícího traktu - v obou posledních případech (srdce, játra) může jít o vleklý a velmi bolestivý stav provázený dechovou tísní, v případě varixů spojený se zvracením krve. Copak tahle varianta není stejně děsivá, nebo možná i děsivější, než pár dní nebo týdnů na detoxu?

A to ani nemluvím o tom, že se velmi snadno může stát, že přijdete jak o práci, tak o řidičák - stačí, aby vás policie nebo zaměstnavatel otestovali. Nemluvě o tom, že můžete pod vlivem alkoholu, benzodiazepinů nebo abstinenčních příznaků nechtěně zranit sebe, nebo někoho dalšího. Krom zdravotních potíží tak může následovat soud, ale třeba také nařízená ústavní léčba, ztráta zaměstnání, bydlení atd.

Kde se vidíte za měsíc, za rok, za dva? Jak dlouho myslíte, že může vaše tělo tenhle kolotoč zvládat?

Nesoudím vás. Naopak mám obavy, že pokud tenhle způsob nezastavíte, nečeká vás nic pěkného. Doufám, že tedy v sobě najdete a posbíráte poslední kousky odvahy a zkusíte přemýšlet o změně. Vím, že stejně jednou život skončí, ale copak nestojí za to zkusit do té doby hledat, co by vás na světě mohlo těšit? Koneckonců, co můžete ztratit?

S přáním, abyste v sobě našel odvahu, přiznal si problémy a pokusil se o změnu,

Gabriela Minařík.

A tady ještě odkaz na stránky, kde si můžete vyhledat podle kraje nejbližší AT poradnu nebo i léčebnu ... stačí zadat kraj, druh služby a vyhledat.

https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/

A ještě stránky, kde najdete spoustu informací, ale i fórum pro ty, kteří jsou nebo byli v podobné situaci, jako jste vy: http://www.alkoholik.cz/zavislost/ke-stazeni/online-knihy.html

 

Zpět