Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkohol

Andy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nejde o mě, ale o mého partnera. Každý den si dá 2-3 piva, kolikrát to ještě zapira, že ne, ale já vím, že jo a ještě to schovává přede mnou, jenže mu stačí i málo a je podnapily, když jde s kamarády na pivo tak ho ve většině případů vždy někdo doveze, protože není schopný dojít po svých, a to v nejlepším případě, před třemi dny si vyrazil zub a obličej celý sedreny od toho jak spadl, bohužel to není poprve. Jak vidí alkohol tak je jak utřený že řetězu, neumí si dát jednu skleničku a konec pokud má alkohol na očích tak ho musí vypít. Je mu 40 let, je ti táta od 2 děti a je mu to jedno jestli ho děti vidí, dcera 14 let ho už několikrát zvedala atd.Mozna to sem nepatří, ale nevím co mám dělat, moc mi to vadí i když sliboval, že pít už nebude, marně.Timto by mě zajímalo co si o tom myslíte vy. Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Anna.

Odpověděl: Amrit Sen

Andy, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Chápu Vaši náročnou situaci, trable i starost o partnera, jsou na na místě. Z mého pohledu Váš partner jednoznačně projevuje symptomy alkoholové závislosti, která, má li se něco obrátit k lepšímu, vyžaduje léčbu. To ale velmi předbíhám. Tím, kdo v tomto čase potřebuje podporu a odbornou pomoc, jste především Vy. 

 

Doporučuji Vám tedy zavolat do nejbližšího zařízení, které poskytuje bezplatné služby, konzultace a poradenství blízkým závislých uživatelů alkoholu a návykových látek a domluvit si termín schůzky, není nad osobní pohovor.

Při něm, po bližším seznámení se situací, Vám zkušený odborník doporučí konkrétní kroky, jak ji řešit, co užitečného pro sebe můžete udělat, abyste byla pevnější v kramlecích, nezačala se hroutit, nebo se nestala spoluzávislou, aniž byste sama nadužívala alkohol, nebo užívala jiné návykové látky.

Kdo nedokáže pomoci sobě, těžko může pomoci někomu dalšímu.

 

Spoluzávislost je nemoc, kdy blízký závislého přijme závislostní vzorce chování, přestane žít vlastní život a žije život jiného, blízkého závislého, se všemi destruktivními důsledky, které tato nemoc přináší.

Zpravidla potřebuje odbornou pomoc, aby se z této drtící "šlamastyky" dokázal vysekat a měl šanci ještě někdy spokojeně, šťastně žít.

 

Dozvíte se, jak s partnerem komunikovat, kam už se nenechat zatlačit, jaké mantinely nastavit, domluvit se s partnerem na postupu, který bude po jejich překročení následovat, a jak je v případě nutnosti dodžet a aplikovat. Také, jakých chyb se vyvarovat.

Co je velmi důležité, dozvíte se, jak se lze pokusit podpořit motivaci partnera ke kontaktu a obornou pomocí a následně k léčbě. 

 

Bez partnerovy motivace, rozhodnutí a konkrétních činů směrem k pozitivním změnám, léčbě a úzdravě se bohužel, můžete Vy i celý svět můžete rozkrájet na kousíčky a svléci z kůže, ale nebude to k ničemu, nic se nezmění, kromě toho, že Vy i blízcí, budete trpět možná více, než sám závislý.

 

Partneři, rodiče a další blízcí, bohužel, až příliš často, z neznalosti problematiky a dalších důvodů, byť s nejlepšími úmysly, díky chybně volené podpoře, umožňují setrvání závislého v užívání. Znemožní tak aby závislý nesl odpovědnost za své jednání, činy a svá rozhodnutí a podporují tak jeho propad do ještě hlubší závislosti.

 

Mnoho užitečného, včetně kontaktů na bezplatné odborné služby, léčebná zařízení a testy závislosti, najdete především na stránkách Alkoholik.cz: http://www.alkoholik.cz/zavislost/

 

Jak vyhledat kontakty na pomáhající a léčebná zařízení, se rovněž dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Ještě k tématu: http://www.drogovaporadna.cz/alkohol.html

 

Určitě nezůstávejte v náročné situaci sama, kromě odborníků si o svých pocitech a trablech promluvte s někým z kruhu rodiny, blízkých, přátel. Svěřte se a sdílejte situaci s někým, kdo má Vaši důvěru a podpoří Vás, uleví se Vám...

 

Budeme rádi, když se ozvete a dáte vědět, jak Vám je, jak si stojíte a jak se situace vyvíjí. Také jestli Vám byla odpověď užitečná.

 

Přeji hodně štěstí, Vám, partnerovi i rodině,

Amrit Sen.

 

Zpět