Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pítí občas

dada

Dobrý den
Mám velké obavy, že můj zeť se stává alkoholikem. Je mu 34 let, vysokoškolák, sportovec. Mají 2 děti a je i vzorný táta. Co mě však straší je jeho příležitostné pití. Dokáže klidně i měsíc nic nepít, ale pak jde třeba na nějakou oslavu nebo pánskou jízdu a dokáže se spít do němoty, kdy o sobě skoro neví. Má velmi agresivní opici.
Nejhorší je, že si jeho okolí, včetně dcery, myslí, že to nic není, když se opije jen občas. Já se však děsím, že je to počátek závislosti. Navíc jeho otec je bývalý alkoholik. Maluju čerta na zeď?

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

to, jak pije Váš zeť není opravdu typický obraz závislosti. Dalo by se možná mluvit o problematickém pití, a to především kvůli tomu, že má zeť - jak píšete - agresivní stavy, když je opilý. Rozhodně bych ale nerada dělala nějaké závěry z tak krátkého popisu. Podstatné je, jestli mu jeho pití způsobuje nějaké problémy - pokud je on nepociťuje a Vaše dcera v tom také nevidí problém, pak je možná lepší řešit s nimi konkrétně v čem vidíte potíž Vy, se závislostí bych zatím nestrašila.

Zpět