Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkohol

Martin

http://suchejunor.cz/Dobrý den,
píšu ohledně sebe. Je mi 35 let, jsem inženýr ekonomie. Celá naše rodina měla vždy kladný vztah k alkoholu. Ja také. Nikdy tvrdý alkohol, vždy sem pil vino. cca rok v kuse si skoro každý den dam láhev vina. Mám ted těžké období, změna zaměstnávání, koupě nového domu, rekonstrukce atd. Začínám mít ale pocit, ze toho alkoholu-vína je víc, než normal. Možná by mi stačilo se s někým, nějakým odborníkem si promluvit. Mám ale strach z toho, ze by se to někdo dozvěděl a mohlo by to pro mou profesi byt problematické. Nevim tedy, jaké kroky podniknout. Jsem z karlovarského kraje. Pokud víte nějakou radu, prosím o ní.

Dekuji s pozdravem Martin
PS: dotaz jsem posílal z telefonu kde se mi text špatně zobrazoval, tak pokud jdou nějaké preklepy omlouvám se.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Martine,

 

a díky za dotaz i za důvěru.

 

Je pravda, že vypít láhev vína denně, není málo. Vaše obavy jsou určitě na místě. Ono obecně není od věci si dát jednou za čas pauzu - je to jeden ze způsobů, jak se tak trochu otestovat. Exituje například test abstinence na 30 dní, nebo zapojení do kampaně Suchý únor.

 

Odkazy na test abstinence:

- přednáška MUDr. Randáka, autora testu: http://at-konference.cz/wp-content/uploads/2010/02/33_randak_abstinence_at2010_1.pdf?id=437

- odkaz na stránky adiktologie, čistě k testu: https://www.alkoholpodkontrolou.cz/test-abstinence/

 

Odkaz na kampaň Suchej únor: http://suchejunor.cz/

 

Existuje samosebou ale i celá řada dalších testů, podle kterým můžete zjistit, jak jste na tom, např. test zaměřený na poruchy v souvislosti s užíváním alkoholu: http://poradna.adiktologie.cz/otestujte-se/?poll_id=8

 

Nicméně vypadá to, že vy sám už svoje pití vnímáte jako problém. Sám máte obavy o to, jestli už to pití nepřekročilo nějakou rozumnou míru. Co vás vlastně k těmto obavám přivedlo? Necítíte se dobře, stalo se něco?

 

Už to, že pití vnímáte sám jako nějaký potenciální problém, je dost dobrý důvod k tomu, abyste si zkusil zajít s někým promluvit. Pokud se ovšem rozhodnete si s někým promluvit osobně, budete nejspíš muset rozšířit rádius z Karlovarského kraje až na Plzeňsko nebo Prahu. Veškeré kontakty, které vám doporučím na dalších řádcích si zakládají na ochraně osobních údajů, v naprosté většině podléhají přímo lékařskému tajemství, nebo ho ctí ve velmi obdobné podobě jako sociální služba. Nicméně vždycky se můžete přeptat, nikdo se neurazí. Podle mého není myslitelné, aby se o vaší návštěvě někdo dověděl. Jedině, že byste to sám na sebe prozradil, nebo vás potkal někdo známý a vám se nepodařilo vymluvit na jiný důvod, proč jste zrovna tam, kde jste. To by se mohlo stát například pokud se rozhodnete navštívit setkání anonymních alkoholiků, tam asi moc mlžit nejde. Ale ten, koho tam potkáte, má nebo měl stejný problém. A i zde se ctí nevynášení informací mimo skupinu. Všude jinde můžete mít i jiný důvod, proč do daného zařízení jdete - jiné potíže, potíže někoho v rodině, seminář.

 

Teď už k těm kontaktům:

 

Tipy, jak zvládnout pití, najdete na stránkách adiktologie, zejména pak zde. Je tu i spousta dalších informací a zajímavého čtení, včetně vysvětlení systému péče. Určitě má smysl se začíst a pár stránek prolistovat. Zatím jsem pro vás vybrala pár tipů na ambulantní podporu, případně svépomocnou skupinu.

 

Anonymní alkoholici - stojí na tzv. 12 krocích, na setkání je dobré přijít v použitelném stavu, připraven poslouchat, nebo mluvit o sobě; zde najdete přehled skupin s kontakty; osobně si myslím, že to nemusí sednout každému, a to hlavně na začátku, ale mají obrovskou úspěšnost, je to celosvětová síť, funguje na bázi svépomoci a zdarma, a evidentně to velmi dobře funguje. Potkal byste se tam s lidmi, kteří na tom asi byli i o dost hůř, ale i s lidmi, kteří na tom jsou nebo byli podobně - prostě si říkali, že něco není v pořádku, stejně jako vy.

 

Další možností by bylo najít si nějakou ambulanci, kam byste si mohl zajít párkrát o pití promluvit a zjistil byste víc. Nejspíš bych vás však odkázala do Plzně (buď na MUDr. Stanislava Kudrleho nebo na Psychiatrickou kliniku, resp. její ambulanci) nebo do Prahy (tady už těch zařízení bude víc - např. Klinika adiktologie; Centrum Alma).

 

Stačí vám to v tuto chvíli takto, nebo byste chtěl nějaké specifičtější doporučení, informaci. Nebojte se napsat znovu. Můžete k tomu využít i skrytou poznámku, tu pak uvidíte jen vy, po zadání příslušného kódu.

 

S přáním, aby bylo brzo lépe,

Gabriela Minařík.

Zpět