Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

dotaz

Kamil

dobrý den,vždy když jdu na pivo,tak s rozumem,jenže po nějakým tom pivu se rozum začíná vytrácet až se ztratí úplně... Kdy je ten hraniční bod nikdy nepoznám,stavy jsou čím dál horší(nedojdu do práce,spím různě po městě...). Párkrát sem i seděl kvůli alkoholu,asi to nebude normální...? Kamil

Odpověděl: Jakub Chudomel

 

Dobrý den Kamile,

 

díky za otázku.

 

Začnu od konce. Normální, tedy docela časté a rozšířené, to bohužel je. V naší republice má dle posledních čísel problém s pitím alkoholu asi 400.000 osob. Takže bereme-li, že normální je to, co je běžné a rozšířené (tzv. průměrová norma), tak jde o jev vcelku rozšířený.

 

Popisujete ztrátu kontroly nad konzumací alkoholu. Klasický příznak velké problémovosti konzumace alkoholu. A zmiňujete i další - absence v práci, nedojdete domů, dokonce, jak píšete, jste kvůli alkoholu i párkrát seděl. Hezká sumička déletrvajících příznaků toho, že vám alkohol prostě přerostl přes hlavu. Nic víc, nic míň.

 

Zvažte sám, zda vám to stojí zato. Rozpustit svůj život v chlastu. Opravdu vás nenapadá lepší životní náplň a program, než kvůli pití chodit opakovaně do vězení...? Je to váš život.

 

Podle toho, co stručně o sobě a pití naznačujete lze předpokládat, že váš vztah s pitím se bude ještě problematizovat. Pokud nepřestanete, zdraví se vám může výrazně zhoršit, neudržíte moč, přijdete o práci, a tak dále... Všichni to víme, kam až to může zajít. 

 

Takže - normální to je, ale v pořádku to není. Zkuste se podívat zde a vyplňte si test -   https://www.alkoholpodkontrolou.cz/. Máte na výběr. Doporučuji vám dál nepít. Pokud si chcete zachovat nebo dokonce zvýšit, svůj životní standard. Nechcete si zajít do kina? Doporučuji vám se podívat na nový český film Úsměvy smutných mužů. Je to o těch, kterým pití přerostlo přes hlavu.

 

Je řada míst, různých poraden a ordinací, kde se můžete o své situaci promluvit a zjistit víc. Kdybyste chtěl kontakt, napište, ve kterém městě bydlíte, a můžu vám nějaký poslat.

 

J.Chudomel

 

 

 

 

Zpět