Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Máme problém?

Exelent

Dobrý den. S kamarádem je nám 20 let. Denně chodíme tak na 5 piv. Ale oba chodíme normálně do práce. Ale občas to přežene a když máme dovolenou tak třeba pijeme v kuse 4-5 dní. Je to už problém?

Odpověděl: Jakub Chudomel

 

Dobrý den,

 

díky za dotaz.

 

Jeli vaše konzumace alkoholu problém, či nikoliv, víte jenom vy. Jsou jisté parametry, které mohou pomoci. Například - míváte okna? Třes rukou? Ranní doušky? Pocení ve spánku? A další. Nicméně to jsme již v prostředí výrazných negativních dopadů na zdraví.

 

Jsou jiné úhly pohledu. Neumíte jinak trávit svůj volný čas? Bude to vyhovovat vaší partnerce? Potažmo dětem? Chcete tedy naučit své děti každodenní konzumaci alkoholu a trávení času v hospodě? 

 

Je na každém z nás, čím vyplníme své životy. Jaký smysl jim vtiskneme. Souhlasíte se mnou, že to lze označit za problém, pokud dávám alkoholu takový prostor? A potom máme oblast zdravotně sociální s dopady typu závislost, zanedbávání vztahů a péče o sebe a pod., kde o problematičnosti není pochyb. Jak myslíte, že se k tomuto lze nejlépe přibližovat? Přesně tak, jak popisujete svůj režim - každodenním pitím alkoholu. Odolnost vůči němu máme každý odlišnou, velmi individuální. někdo může mít své pití pod kontrolou, někdo ji ztratí velmi brzy...

 

Podívejte se například zde. Můžete se i otestovat: https://www.alkoholpodkontrolou.cz/.

 

Hezký den J.Chudomel

 

 

Zpět