Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jsem notor?

Notor

Dobrý den, můj dotaz je, jestli nejsem náhodou už notor. Popíšu situaci. Jsem magor a dělám v dílně pro invalidy. Po práci přijdu domu a začnu pít a piju až do večera, dám si těch 9-11 piv a pak upadnu do postele do komatu a druhý den si nepamatuji co se dělo večer předem. A takhle to mám 365 dní v roce. Den nepít? To nepřichází v úvahu. Ke chlastu se dostanu za jakékoliv situace i když nejsem doma, jinak přijde absťák. Nevycházím z domu (pouze když jdu koupit piva), nemám přátele, jsem sám a piju, i teď samozřejmě.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobré den,

 

je fajn, že píšete. Víte, já si říkám, že možná není ani tak důležité, jestli jste nebo nejste notor, nebo jaké jméno tomu dáte. Vypadá to, že jste s tím nespokojený. To mi přijde jako místo, odkud se můžete odrazit a zkusit věci změnit. 

 

Jste rozhodnutý to zkusit jinak?

 

Jestli je to tak, jak píšete, pak by nejspíš stálo za úvahu vyhledat nějakou pomoc - ať už by to byla ambulantní služba a po ní nástup na detox a do léčby, nebo návštěvy anonymních alkoholiků. Zkusil jste někdy něco z toho? Léčil jste se někdy ze závislosti na alkoholu, nebo je to poprvé, co o něčem takovém uvažujete? Máte z toho obavy, chcete se na něco zeptat? Víte, kde takovou pomoc hledat? Pokud ne, napište, která větší města jsou vám dobře dostupná, pošlu vám kontakty na někoho v okolí.

 

Chápu, že ten dennodenní koloběh je ubíjející. Vypít 9-11 piv denně, 356 dní v roce. Přesto to nemusí znamenat, že takhle musíte trávit i další rok. Stačí se rozhodnout, že to chcete zkusit jinak. Nejspíš to nebude úplně snadné, možná to bude i nepříjemné, ale stojí to přeci za to, nebo? K pití se můžete vrátit vždycky, tak proč to letos nezkusit jinak? Co říkáte?

 

Zdraví a hodně odvahy a kuráže přeje,

Gábina.

Zpět