Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jedno pivo denně

Tomáš K

Dobrý den, vždy jsem byl na sebe pyšný že nepiji alkohol. Tvrdé lihoviny nemůžu ani cítit, pozvracel bych se. V podstatě jediné pitelné je pro mě pivo a víno. To první je taky předmětem mé otázky. Nedávno jsem si navykl dát si večer u TV jedno pivo. Piji jak pro chuť, začalo mi chutnat, a taky pro ten pocit "mít něco trochu v hlavě". Někdy obden, jindy i pravidelně každý den za sebou. Jenže manželka je z toho zděšená, nosit si domů po pěti pivech a zásobit se. Na to nebyla zvyklá. Tvrdí že to přeháním, že takto vzniká závislost. Jako do této chvíle naprostý abstinent, opravdu pozoruji, že jsem si na tuto večerní konzumaci zvykl. Myslím že vědět, zda při takové spotřebě opravdu může vzniknout závislost, byli by jsme v klidu oba.

Poradíte ?


Případně bych se velmi rád taky dověděl, kde se v mém případě nachází hranice zodpovědného pití. Jakých zásad se držet abych měl své pití piva pod kontrolou.

Děkuji, Tomáš K

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Tomáši,

 

a díky za dotaz.

 

Chcete po nás, abychom rozhodli, zda jedno pivo denně je v pořádku a nehrozí vám závislost. Něco takového však naší poradně nepřísluší. Pití alkoholu je vždy rizikové. Rozhodnutí o tom, jestli budu nebo nebudu pít alkohol je ale vaše a máte na něj plné právo.

 

Odborníci se dohadují o tom jak definovat něco jako kontrolované pití nebo střídmé pití, nebo pití alkoholu s nízkým rizikem. Jeden z možných výkladů užívání alkoholu s nižším rizikem hovoří o denní dávce alkoholu pro muže v max. výši 24g etanolu, pro ženy 16g etanolu denně, přičemž dva dny v týdnu by měl dotyčný abstinovat, nárazové pití by nemělo překonat hranici 40g etanolu. Toto pojetí v ČR propaguje Státní zdravotnický ústav (zde). Je zde krásně vidět, jak neexistuje něco jako dobré pití alkoholu, ale pouze nízkorizikové, mírně rizikové, rizikové, škodlivé. I WHO doporučeje obecně se užívání alkoholu docela vyhnout. Pokud pijete jedno pivo s obsahem 4% alkoholu denně a dva dny v týdnu dokážete abstinovat od alkoholu docela, pak byste se do této kategorie nejspíš vešel.

 

Ona denní dávka 24g etanolu pro muže může být nižší například v případě nižší váhy dotyčného (klasicky se hovoří o váze cca 80kg), nebo při jaterních onemocnění, užívání léků apod. Jedno 0,5l pivo s obsahem 4% alkoholu obsahuje zhruba 16g etanolu. Pro podrobnější informace bych vás odkázala na velmi podnětné stránky www.alkoholpodkontrolou.cz, kde najdete nejen tyto, ale i celou řadu dalších informací.

 

Zajímavý by pro vás mohl být odkaz na test, jak na tom s alkoholem vlastně jste - zde. Co už je závislost z hlediska lékaře, tedy kritéria diagnozy závislosti - zde. Kdy už si dát doopravdy pozor - zde. Od 20g etanolu na den se užívání považuje za rizikové, resp. škodlivé - vyhodnocení se pojí s mírou nepříznivých dopadů na fyzické a duševní zdraví jedince a následnými sociálními dopady. Pokud by vás téma zajímalo, neváhejte si stránky prostudovat.

 

Když bych zůstala u vašeho dotazu, pak je v prvé řadě na vás, jak vám současný stav vyhovuje, co s vámi pití dělá, jestli si dokážete udělat v týdnu dva dny pěkný večer i bez piva. Vy sám vím mnohem lépe, než ž já, jakou máte rodinnou anamnézu, jak velké sklony máte k závislostem, psychickým problémům, depresím, úzkostem, jaký je váš zdravotní fyzický i duševní stav atd.

 

Pokud vás v tuhle chvíli jedno pivo dokáže uvést do nálady, budete-li takto pít i nadále, bude účinek jednoho piva stále méně znatelný. Co bude následovat pak? Máte o tom nějakou jasnější představu? Co byste vnímal jako první příznaky problému?

 

Každé užívání s sebou nese svá rizika. A je na každém z nás rozhodnout se, kdy převažují individuální výhody nad nevýhodami. Pokud jde o alkohol, není nikdy na škodu být obezřetný. Dobrým testem toho, jak na tom jsem a zda dokážu pití stále korigovat může být například dát si jednou za rok na dva měsíce od alkoholu pauzu. Iniciativa, která propaguje tzv. suchej únor - měsíc bez pití - nabízí jeden z populárních způsobů, jak si abstinenci vyzkoušet. Více informací najdete například zde

 

Snad tedy alespoň takto.

 

Budu ráda, když dáte vědět, jestli vám byla odpověď užitečná.

 

Jinak přeji vše dobré a jsem s pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět